Korona sezona rezultirala je velikim brojem odjavljenih apartmana čiji su vlasnici procijenili kako im je za rijetke goste neisplativo plaćati turističke naknade. Iz Zadarske županije dobili smo podatke za svaki od ukupno šest ureda u kojima se izdaju rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

U sjedištu Upravnog odjela u Zadru u prošloj godini napisano je ukupno 1032 rješenja o prijavi apartmana, od čega je 276 privremenih, dok je s druge strane odjavljeno 1760 apartmana, od čega 371 privremeno.

U Biogradu je gotovo jednak broj prijavljenih i odjavljenih apartmana - 178 nasuprot 177. Trideset građana nije u potpunosti odustalo od turističkog biznisa, već je zatražilo odjavu samo dijela svog smještajnog kapaciteta.

U Pagu iznajmljivanjem se počelo baviti 27 građana, dok ih je 10 privremeno zatražilo odjavu apartmana. Zanimljivo je kako je 2020. godine duplo veći broj apartmana (52+26 privremenih) prijavljen na području Grada Benkovca, ruralnom dijelu županije kojem su se turisti okrenuli u bijegu od epidemiološki nepoželjnih gužvi. No, i tamošnji ured radio je na odjavama - izdana su 42 rješenja, 4 odjave dijela kapaciteta te 6 odjava privremenog rješenja.

Ured u Obrovcu odobrio je zahtjeve 111 novih iznajmljivača kojih nije obeshrabrila pandemija koronavirusa.

- Izdano je i 24 privremenih rješenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a odjavljena su 103 odobrenja, 12 odjava dijela kapaciteta te 2 odjave privremenog rješenja, informirala nas je glasnogovornica Županije Vlatka Vučić-Marasović.

Najmanje posla imali su u uredu u Gračacu, u kojem je računica na nuli - 1 prijavljen i 1 odjavljen apartman.