Polarna hladnoća iz zapadne Europe premješta se prema istoku te bi, prema svemu sudeći, mogla zahvatiti i toplije predjele popt Dalmacije. Hoće li mogući snijeg i led zateći nespremnima zimske službe na području grada Zadra?

Dosadašnji koncesionar Ceste Zadarske županije, koje su bile zadužene za zimsko održavanje cesta u samom gradu, izgubile su ugovor, te su s početkom 2021. godine u posao ušli Prvi treptač iz Splita i Filius iz Zadra, iza kojega stoji zadarski građevinar Tomislav Škara. Jesu li oni spremni za lošije vremenske uvjete, pitali smo pročelnika UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertina Dujelu.

- Novi ugovoreni izvođač održavanja nerazvrstanih cesta na području grada Zadra je početkom kalendarske 2021. godine preuzeo odgovornost i obavezu održavanja prohodnosti i tehničke ispravnosti cesta i prometne sigurnosti na njima, uključujući i zimsku službu. Zimska služba organizira se u skladu s Izvedbenim programom zimske službe te je sve aktivnosti ugovoreni izvođač dužan provoditi sukladno važećim odredbama Zakona o cestama i ostalim zakonima i pravilnicima. Za prvi stupanj pripravnosti, koji je aktiviran, ugovoreni izvođač je osigurao 10 tona soli i 50 tona tucanika, uz dostatnu količinu kalcijevog klorida, s ciljem kvalitetnije učinkovitosti postupanja. Ovisno o stupnju pripravnosti isti su obavezni osigurati i dodatne potrebe količine, navodi Dujela.

Prvi treptač i Filius dali su na natječaju skoro upola manju ponudu od dosadašnjeg koncesionara, što je izazvalo zabrinutost da se radi o ponudi kojom neće moći odgovoriti potrebama posla. Ipak, Dujela kaže da je Povjerenstvo za provedbu javne nabave utvrdilo da ponuđači raspolažu potrebnom mehanizacijom za rad u takvim uvjetima, bez koje ugovor ne bi ni mogao biti sklopljen.

- Osnovni zadatak zimske službe je da racionalnim korištenjem mehanizacije, radne snage i posipala, udovolji prohodnosti i sigurnosti prometa tijekom zime svim vozilima, uz moguću potrebu za zimskom opremom. Ukoliko nadzorne službe evidentiraju nedostatke ili prostor za unaprjeđenje pružanja usluge grad Zadar spremno će reagirati sukladno ovlastima sklopljenog ugovora, kaže Dujela.