U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" s nama je bila magistrica teologije Ana-Marija Ivanić te nas malo pobliže upoznala s moralnom, psihološkom i teološkom problematikom presađivanja organa.

Transplantaciju gledamo etički, smatra se kao hvale vrijedan čin. Zapravo, druga riječ kojom je povezuju mnogi teolozi jest "poklon" budući da svjesno i s namjerom pomažemo nekome, predstavljajući stav naše vjere - pomagati i ne tražiti ništa zauzvrat. Stav Crkve je da svaki organ presađen kao dar bez prisile izjednačava se s najvišim vrijednostima koje čovjek može napraviti. Danas, mnogi ljudi upravo zbog toga slave čak dva rođendana. Prvi je dan kada su se rodili, dok drugi smatraju onaj dan kada im je poklonjen nastavak života, kako njima tako i njihovoj obitelji.

Ako se vratimo malo unazad, možemo vidjeti kako je papa Benedikt XVI. nosio donorsku karticu uvijek sa sobom, dok je papa Ivan Pavao II. podržao i pohvalio transplantaciju rekavši: "Sve što može poslužiti živima, šteta je potkopati". Naime, sam čin povezuje sa činom ljubavi, gdje nam Isus svojim životom stalno stavlja naglasak kao i zapisanim tragom: "Ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio" te „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj podlozi za svoje prijatelje".
Na sve dvojbe oko darivanja organa može odgovoriti bioetika. Ona spaja etiku liječnika, filozofiju i teologiju u jednu cjelinu čineći teologiju znanost usko povezanu sa medicinom. Stav svakog vjernika jest pomoći onome kome je pomoć najpotrebnija, dok je stav svakog liječnik "primum non nocere" (prvo ne šteti).
Ovo je jako osjetljiva tema i zahvat i za sam medicinski sustav. Upravo zbog toga podaci o davaocima i primaocima ostaju profesionalna tajna. Jedina osoba koja je upućena u podatke jest sam liječnik. Sam primatelj prolazi teške trenutke, čeka svoj red na listi, razmišlja hoće li odgovarati organ te hoće li ga tijelo prihvatiti. Često u tim trenucima dolazi do nevjere u cijeli sustav te se može dogoditi depresivno stanje. U tom trenutku potrebna je pomoć svih. Ovdje nam je klju
na psiha samog primaoca ali i njegove okoline. Česte su pojave promjene karaktera, navika i želja primaoca. Osoba može imati veliku želju za sportom i početi se njime baviti iako do tad nije nikad niti bila zainteresirana za sport. To je pokazatelj da je davatelj vrlo vjerojatno bila sportska osoba.
Zaključujemo, transplantacija je organa je jedan od najvećih zahvata medicine 20.st. Naša zemlja je vodeća po tom pitanju, pogotovo u gradovima Rijeci i Zagrebu. Ali nažalost i dalje imamo veliku listu čekanja. Stoga, ako se žele uključiti u ovaj hvale vrijedan čin samo zatražite donorsku karticu kod svog liječnika.