Slučajno ili ne, ali na novinarski upit na mrežnim stranicama Županijskog suda u Zadru, objavljen je godišnji raspored novog predsjednika sudske uprave, Željka Đerđa.

Prema rasporedu koji važi od prvog dana 2021. godine nova zamjenica predsjednika Županijskog suda je sutkinja Dijana Grancarić. Ona je ujedno glasnogovornica, a njezina zamjenica (iako u spisu piše zamjenik glasnogovornika jer sve mora biti u muškom rodu, op.a.) je sutkinja Sandra Radanović.

Svi predsjednikovi ljudi, moglo bi se parafrazirati imenovanja na sudačke dužnosti prema odluci suca Đerđa. On je za predsjednika Kaznenog odjela postavio sutkinju Sandru Radanović, a za njezinu zamjenicu sutkinju Enku Moković. Do sada je predsjednik Kaznenog odjela bio sudac Hrvoje Visković, koji je uz suca Borisa Babića bio protukandiat Đerđu.

Dosadašnjem predsjedniku Županijskog suda Babiću zamjenici su bili suci Hrvoje Visković i Marin Grbić. Sudac Grbić ostaje predsjednik Građanskog odjela u kojem je i sudac Đerđ s polovicom sudačke norme, a njegova zamjenica je sutkinja Mirjana Macura. Lani je to bila sutkinja Marina Tanta.

Istražni suci su Ivan Marković, Boris Babić i Hrvoje Visković. Umjesto Babića, prema lanjskom rasporedu među njima je bio i sudac Željko Đerđ. Trojci istražnih u razdoblju od 1. lipnja do kraja kolovoza, ali 2020. godine (vjerojatno krivo upisana godina, op.a) pomaže sutkinja Radanović.

Sutkinja Dijana Grancarić snimljena prilikom prvog i jedinog "Otvorenog dana na zadarskom sudu" na početku mandata predsjednika Borisa Babića

Među 49 zaposlenika Županijskog suda u Zadru je 17 sudaca. Prošle godine ih je bilo 52. Na popisu sudaca više nema dosadašnjeg privremenog predsjednika sudske uprave, istražnog suca iz Kaznenog odjela mr.sci Marjana Bitange.

Pitali smo kada odlazi iz Zadra na Visoki kazneni odjel gdje je još lani imenovan za suca s najviše bodova, ali nismo dobili odgovor. Kao ni na molbu možemo li fotografirati novog predsjednika Županijskog suda u Zadru.

Javnost ne zna kako on izgleda, ali tako i treba biti jer suci su autonomni i neovisni i ne trebaju se pojavljivati na javnim svečanostima, što je zadarska praksa.