Županijski Zavod za hitnu medicinu kupuje opremljeno vozilo izvanbolničke hitne medicinske službe po procijenjenoj vrijednosti od 584 tisuće kuna bez PDV-a.

Posljednja kupovina sanitetskih vozila stajala je "glave" tadašnjeg ravnatelja te županijske ustanove Predraga Orlovića. U 2019. godini kupovalo se 11 sanitetskih vozila, a svako pojedinačno imalo je kupovnu cijenu od 347.500 kuna.

Zašto je toliko visoka procijenjena vrijednost nabavke jednog opremljenog vozila s kraja prošle godine u natječaju koji se završava 15. siječnja 2021. godini, to znaju oni koji su raspisali e-javnu nabavu.

U planu javne nabave za 2021. godinu, natječaj iz studenog 2020. godine, s ostvaranjem do travnja 2021. godine, planiran je na 1.6 milijuna kuna. To je najveći iznos iz plana "Hitne" koju vodi dipl. ekonomist Ivica Erlić iz redova koalicijskog partnera.

Zavod je prošlo proljeće objavio javnu nabavu na procijenjenu vrijednost od 976 tisuća kuna. Za kupovinu jednog vozila izabrali su Upgrade u zajednici s Porsche Hrvatska s ponudom od 489 tisuća kuna, bez PDV-a. Ista je to firma iz Velikog Trgovišća kojoj su u vrijeme Orlovića, odlukom Upravnog vijeća naplaćivali sudskim putem penele zbog kašnjanja.

Oni su se javili i za kupnju vozila s procijenjenom vrijednosti od 543 tisuće kuna, ali je taj dio natječaja poništen jer je njihova ponuda bila nešto viša od procjene vrijednosti. U rujnu je poništen natječaj za kupnju vozla iz te kategorije, a onda je raspisan novi u kojem je podignuta procjena na iznos te ponude.

U pokušaju da nam ravnatelj Erlić obrazloži ove javne nabave nismo uspjeli jer na njegov broj uporno smo dobivali automatsku poruku da se ne može javiti.

Ali smo sa stranice Zavoda doznali kako je njegov novi zamjenik Mladen Oluić, liječnik koji je bio član Upravnog vijeća zavoda lani kada je izabran Erlić. On je imenovan zamjenikom ravnatelja umjesto dr. Vlatka Grkovića kojeg javnost pamti kao šefa Hitne, dok je bila u sastavu Doma zdravlja. Dr. Grković je bio član Povjerenstva natječaj za kupnju vozila iz svibnja.