Nakon Doma za starije osobe Sfinga, Zavod za javno zdravstvo dostavio je 200 doza cjepiva Psihijatrijskoj bolnici Ugljan.

Tamo je prije više od 20 dana buknula zaraza koronavirusom od kojeg je jučer preminuo 68-godišnji pacijent. Uz 24 pacijenata koji se službeno vode kao zaraženi nakon 20 dana izolacije na odjelu, to je drugi pacijent koji je umro od posljedica koje je izazvao virus.

Prvo cjepivo u Psihijatrijskoj bolnici primio je ravnatelj, dr. sci Mladen Mavar. Pitali smo ga poslijepodne kako je. Dobro sam, smije se Mavar i priznaje da je njega više strah igle. A cjepivo? Ja vjerujem znanosti, prihvatio je ravnatelj bolnice tu realnost, očekujući da bude što veća procijepljenost medicinskog osoblja i pacijenata u ugljanskoj bolnici.

Danas im je potvrđena jedna zaražena medicinska sestra. Dr. Mavar se nada kako su maske pridonijele da se virus nije ranije proširio. Medicinsko osoblje ima posebnu odgovornost u ovakvoj situaciji. Osobito u odnosu na kronične pacijente koji su najviše ugroženi.
I oni su obuhvaćeni cijepljenjem, koje je na dobrovoljnoj bazi. Oni koji su svjesni, ako se žele cijepiti potpisuju suglasnost da će primiti cjepivo, a ako nisu, to za njih napraviti skrbnici. Sve je to i dodatna pravna procedura koja ide preko Centra za socijalnu skrb, ističe ravnatelj Mavar.

U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan ovo je tek prva doza cjepiva. Druga im slijedi za četiri tjedna.