Volonteri Gradskog društva Crvenog križa svakodnevno obilaze ljude koji su na područje Zadarske županije stigli nakon potresa u središnjoj Hrvatskoj. Do sada ih je u evidenciji preko 100, no ravnatelj Aktiva Šime Lisica kaže da mnogi još pristižu te će brojka vjerojatno biti još i veća.

- Od gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite svakodnevno dobivamo ažurirane podatke, sve koje imamo na popisu smo kontaktirali i potom odnijeli sve što im je bilo potrebno, hranu, higijenske potrepštine, obuću, odjeću, pokrivače... Imamo i psihologa pa im nudimo i psihosocijalnu pomoć, koju je dio njih već zatražio, kaže Lisica.

U skladištu je ostalo dosta prikupljene pomoći koja nije poslana prema Petrinji jer su tamošnji kapaciteti bili popunjeni. Donacije se sortiraju, odnose obiteljima koje su stigle na zadarsko područje a po pozivu će biti ponovno upućena i na stradala područja.

- Na našem području imamo i male djece stare osam mjeseci, kojima nosimo kašice, mlijeko u pragu, opremu za djecu... Ima naravno i starijih, a dio muškaraca već je otišao na pogođeno područje kako bi sanirali štetu na svojim domovima. S onima kojima dođemo uvijek malo popričamo, vidimo da su potreseni, rasplaču se, zahvaljuju Zadranima koji su pokazali ogromno srce. Nadaju se da će što prije otići svojim domovima, koliko je to realno vidjet ćemo. Bit ćemo im na raspolaganju dok god su tu, kaže Lisica.

Prvih dana pri Aktivu je bilo aktivno 25 do 27 volontera, dok ih sada šest izlazi na teren te ih otprilike još toliko radi u skladištu na sortiranju potrepština.