Sklonište za napuštene životinje moglo bi biti završeno već u ovoj godini, najavio je u programu Radija 057 županijski pročelnik Daniel Segarić. Nakon što je država županiji za tu namjenu prepustila zemljište na Bokanjcu, a županija u proračunu za ovu godinu osigurala 4 milijuna kuna te pred kraj dovela projektnu dokumentaciju, do 1. ožujka trebala bi biti ishođena građevinska dozvola.

- Nadam se da će u ovoj godini krenuti izgradnja, ako ne i završetak skloništa. Zahvat je ukupno vrijedan 6 milijuna kuna, najviše zbog strogih pravilnika koji nameću koliko kvadrata ide po pojedinom psu, kako životinje treba zbrinjavati i sl. Kada se završi, moći će primiti oko 200 pasa, najavio je Segarić.

Ove godine trebao bi se realizirati i projekt izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku Donjem vrijedan oko 3,5 milijuna kuna. Zamišljen je kao mjesto u kojemu će poljoprivrednici i hobisti moći polaziti vikend tečajeve i radionice, na kojima će biti prezentirana suvremena saznanja i tehnologije. NA prostoru centra planirani su manji plastenici koji bi se trebali dati u najam. Puno su skuplji projekti navodnjavanja.

- U posljednjih 15 godina na ovom području nismo napravili spektakularne poteze, te smo tek u zadnje vrijeme kroz program ruralnog razvoja RH za dva projekta dobili 50 milijuna kuna. Projekt navodnjavanja Baštice - područja Smilčić već je završen i u eksperimentalnom radu, krajem prošle godine završen je projekt Lišansko polje, a projekt Donja Baštica, kojim će se navodnjavati još stotinjak hektara, kreće za oko mjesec dana. No najvažniji projekt koji smo ugovorili s Hrvatskim vodama je navodnjavanje Vranskog polja na 1.600 hektara, vrijedan 250 milijuna kuna. Ako to u dvije godine dovedemo do kraja, kako planiramo, pod javnim navodnjavanjem ćemo na području Zadarske županije imati oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je respektabilna površina, najavio je Segarić.