Jučer je 85. godini života u Općoj bolnici Zadar preminuo svećenik Zadarske nadbiskupije don Anđelo Zorić. Sprovod i misa zadušnica služit će se u subotu 2. siječnja s početkom u 14.30 sati u Župi sv. Nikole u Božavi na Dugom otoku. Trajekt za Božavu polazi toga dana u 12 sati iz luke Gaženica u Zadru.

Don Anđelo Zorić bio je jedan od najdugovječnijih aktivnih zadarskih svećenika - svoju rodnu župu vodio je punih 38 godina, od 1981. do 2019. godine, kada je već napunio 83 godine. Prije toga služio je u župama Pristeg i Radošinovac (1962.-1966.), Pašmanu (1966.-1970.), Luci, Žmanu i Ravi (1970.-1981.), te istovremeno s Božavom i Zverincem u Veruniću, Velom Ratu, Dragovama i Solinama.

Na Dugom otoku, dužine 50 km, nalazi se 11 mjesta, od čega je devet župa koje sveukupno nastanjuje nepunih 1.500 stanovnika. Subraća su ga od milja zvali "arhiđakon dugootočki", jer je kao župnik i dekan upravljao "polovicom Dugog otoka". Rekao je jednom prilikom: „Što sam stariji, župa je sve više, a naroda sve manje. Najteže je gledati umiranje svog naroda". Do zadnjih dana svojih tjelesnih snaga bio je Kristov navjestitelj na radost otočana kao i brojnih hrvatskih iseljenika i gostiju koji ljeti borave u svojim rodnim mjestima u župama Dugog otoka.

Iako je bio umirovljen, iz Zadra je i tijekom umirovljenja svakih 15 dana putovao brodom u Zverinac služiti misu. Koliko je želio pastirski i očinski bdjeti uz svoj otočki narod i vjernike potvrđuje i da je svoju zadnju misu u Zverincu slavio s narodom u nedjelju 23. kolovoza 2020., na blagdan Ruže Limske, prve svetice američkog kontinenta, na kojem žive brojni žitelji rodom iz dugootočkih župa.