Više od mjesec dana prošlo je od donošenja odluke Stožera civilne zaštite RH o obustavi rada svih restorana i kafića u Hrvatskoj.

Koliko se vlasnika ugostiteljskih objekata na zadarskom području oglušilo o tu, za mnoge dvojbenu odluku, pitali smo Državni inspektorat. Brzo smo dobili ovaj odgovor:

- Turistički inspektori zadarske Ispostave Državnog inspektorata podnijeli su 7 optužnih prijedloga nadležnom sudu u Zadru protiv ugostitelja koji su prekršili odredbe članka 9.a Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a u svezi Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja prilikom čega je jednom od navedenih ugostiteljskih objekata na širem zadarskom području izrečena mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti koja je izvršena pečaćenjem predmetnog objekta.

Iako smo zatražili, od inspekcije nismo dobili ukupan iznos ispisanih novčanih kazni. Zakonom je predviđen raspon od 5.000 pa sve do 30.000 kuna.