U dvorištu palače Cedulin upriličena je dodjela tradicionalnih turističkih priznanja, „Nasmiješeno sunce" za sezonu 2020. koja je dobitnicima uručio gradonačelnik Branko Dukić i direktor TZ grada Zadra, Mario Paleka.

Čestitajući nagrađenima, gradonačelnik Dukić istaknuo je kako je ove godine, zbog aktualnih ograničenja koja je nametnula korona kriza, dodjela „Nasmiješenog sunca" organizirana je u nešto skromnijem izdanju, ali s obzirom na izazove s kojim se susreo turistički sektor u 2020. ovo priznanje trudu, radu, kreativnosti i motiviranosti svih dobitnika, još je značajnije:

- Virus je uzdrmao čitavi svijet, u borbi za zdravlje dogodio se opći lockdown, a pritom možda najveći udarac podnio je turistički sektor. Kada znamo koliki je utjecaj turizma na hrvatsko i zadarsko gospodarstvo, jasno je kako smo se suočili s krizom u kojoj smo tražili način kako održati poduzetništvo i očuvati radna mjesta, naglasio je gradonačelnik Dukić. 

Podsjetio je kako je turizam proteklih desetak godina Zadru donio ukupan gospodarski razvoj, tisuće novih radnih mjesta i brojne investicije, a u tom razdoblju zabilježen je prosječni rast turističkog prometa viši od deset posto. Sve je to rezultiralo i gospodarski najuspješnijom ikad poslovnom 2019. godinom.

- Današnja „Nasmiješena sunca" imaju posebnu poruku kako ne odustajemo, kako vjerujemo u struku, ali i u svakog pojedinca u zadarskom turizmu. Kroz zajedništvo, solidarnost i odgovornost premostit ćemo i ovu krizu i dočekati novu sezonu odlučni i spremni, poručio Dukić te najavio novi sastanak na kojem će zajedno svi sudionici lokalnog gospodarskog partnerstva dogovarati nove mjere potpore gospodarstvu.

Akcija „Nasmiješeno sunce" kojom se nagrađuju najuspješniji u ostvarenju turističke sezone odvija se već osamnaestu godinu za redom. Akciju provodi Gradonačelnik u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ Županije i Grada, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja. 

Provodi se s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga, te naposljetku, kao rezultat svega, prezentiranje grada Zadra na način dostojan njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaja te zahtjeva sadašnjeg vremena.

Najbolji zadarski restoran 2020. godine je restoran „Pašta & Svašta", najbolji caffe bar „Art kavana", a najbolja konoba - konoba "Berekin". Nasmiješeno sunce za ručno rađene suvenire od konopa dobila je Maja Sučić. Najljepše uređeni izlog ima Objects Concept Store, a najuređeniji vrt Velimir Čubrić iz Petrčana. Najuređenija bezinska postaja je Apios BS Zadar na Žmirićima.

Najbolji turistički vodič je Ivana Breulj; najbolji kuhar Saša Began; najbolji konobar Grgo Burić; najbolji prodavač Dijana Mitrović; najbolji policajac Ivica Brkić; najbolji čistač Šime Stručić, a najbolja djelatnica turističke agencije Ivana Puškarić Smokrović.

Posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2020. godine dobio je Damir Maričić i posada policijskog broda „Škabrnja".