Plan gradnje komunalne infrastrukture mogao bi ovaj put biti izvršen jer se radi o izbornoj godini, komentirao je SDP-ov vijećnik Erol Gaši na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća,  ponavljajući kako je pročelnik Darko Kasap ipak HDZ-ov vojnik.

Gaši je prethodno u raspravi o predloženom planu gradnje istaknuo kako se kod njega najviše događaju promjene prilikom rebalansa Gradskog proračuna.

- Nema naznake pada prihoda od komunalnog doprinosa što nam daje nadu da ćemo ovaj plan realizirati. Ostvaranje ovisi o čitavom nizu faktora, naveo je Kasap i to ponudio kao odgovor Gašiju zbog čega su planovi njegovog resora podložni izmjenama.

- Za sve urbanističke planove, gdje postoji interes investitora, mi moramo stvoriti uvjete gradnjom komunalne infrastrukture kako bi mogli ubrati komunalni doprinos. U samom smo vrhu izgradnje te infrastrukture, istaknuo je Kasap i nastavio govoriti o gradnji kanalizacije na Sinjoretovu kroz dvije godine.

Pročelnik Kasap najavio je početak rekonstrukcije Tuđmanove ulice koja je problematizirana u pitanju HDZ-ovoog vijećnika Damira Dade Burčula kao i SDP-ove Irena Dragić zbog opasnog pretrčavanja na spoju s Kaljskom ulicom.

- Nije predviđen pješački prijelaz, ali ako bude bilo moguće, mi ćemo razmotriti taj prijedlog kojeg smo više puta raspravljali. Buduća četverotračna ulica treba omogućiti brži promet vozila, ali vodit ćemo računa o pješacima, diplomatski je odgovor pročelnika za prostorno planiranje i graditeljstvo.

Kasap je najavio kako će poslije 15. siječnja početi radovi na mjesnoj ispraćajnici Crno, a na novom gradskom groblju Nasadi bi mogli ući u posjed sredinom 2021. godine, kada bi počela prodaja grobnih mjesta. U siječnju će biti natječaj za izvođača radova na novom groblju Crno.

Na nekim ulicama će se mijenjati regulacija, trend je u svijetu da postanu jednosmjerne pa bi se stvorili uvjeti za pješake i parkiranje, kako je to najavio pročelnik Robertino Dujela, odgovor je Kasapa na još jedan zahtjev Burčula.

Vijećnik je slikovoto zaključio da bi prije došao u Kožino negoli iz Puta Stanova u Grad. Postojeća regulacija vodi uz Polačišće, prema Ljepotici, gdje se moraš okrenuti na tamošnjem parkiralištu da bi ušao u smjer prema Gradu, podsjetio je Burčul.

Pa dokle više tako, godinama se pitaju i građani Zadra, a o snalaženju stranih motoriziranih gostiju, kojima svi putevi vode na Poluotok da se i ne govori. Kasap je samo najavio kako će se u najnovijim izmjenama Prostornog plana Grada Zadra unijeti nove prometne regulacije.

Za regulaciju je nadležan Prometni odsjek pri Odjelu za komunalne poslove, dok odjel pročelnika Kasapa samo gradi prometnice.