Veliki odaziv Zadrana na humanitarno prikupljanje odjeće i potrepština ganulo je štićenike Psihijatrijske bolnice Ugljan, do kojih su također došle fotografije i snimke sinoćnje akcije kod Konzuma na Bilom brigu. Ravnatelj Mladen Mavar kaže kako nitko nije očekivao takav odaziv te kako odjeće ima zasigurno dovoljno za sve  kojima je potrebna u Zadru, a ne samo za štićenike njihove bolnice.

- Akciju su organizirali pojedinci koji su smatrali da bi trebalo pomoći našim korisnicima, iako se mi zaista brinemo o njima i osiguravamo im sve što im je potrebno za boravak u bolnici. No božićno je vrijeme, oni su sretni prije svega kada vide da netko misli na njih, a sigurno će ih razveseliti i nova odjeća ili toaletni pribor koji će dobiti. Iskreno me iznenadilo koliko se ljudi pokrenulo, aktiviralo i koliko srca ima u Zadru, kaže dr. Mavar.

Ravnatelj kaže da kroz godinu primaju više donacija, pa su tako nedavno dobili lijekova u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, obitelji iz Njemačke poslala je preko 200 bolničkih kreveta u dobrom stanju, a iz Zagreba je zahvaljujući jednom zadarskom neurologu stiglo 400 novih pidžama i dosta donjeg rublja. Nažalost, od 400 pacijenata koji borave u bolnici dio njih je praktički zaboravljen od najbližih i nemaju nekoga tko bi se brinuo o njima. U prijašnjim vremenima, kada je taj problem bio i izraženiji, a bolnica skrbila o 600 pacijenata, bilo je zaposleno i nekoliko krojačica koje su šivale robu za štićenike.

Na kraju se postavlja pitanje - gdje će bolnica s odjećom koja je vjerojatno dovoljna za odijevanje 4.000, a ne 400 pacijenata?

- Mi naravno nemamo skladišta u koja bismo pohranili tu odjeću, a nemamo ni potrebe za tim. Uz pomoć Turisthotela, koji nam je i ovom prilikom izašao ususret, odjeću ćemo sortirati te nakon pranja uzeti onoliko koliko nam može biti potrebno, a ostatak ćemo proslijediti Caritasu i Crvenom križu, kaže Mavar.