Županijska uprava za ceste i u 2020. godini nastavila je s radovima na sanaciji i rekonstrukciji prometnica diljem Zadarske županije. U tijeku su završni radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Karišnice i dionici lokalne ceste u naselju Karin Gornji, vrijedni oko šest milijuna kuna, a tijekom ove godine već je otvoren Gornji most na rijeci Zrmanji u Kaštelu Žegarskom, zaštićeni kulturni spomenik.

„Most preko rijeke Karišnice srušen je u vrijeme Domovinskog rata te preko njega nisu mogli prometovati autobusi. Radovi napreduju prema planu i vjerujem da ćemo ga uskoro i svečano otvoriti, a treba napomenuti kako su u tijeku i radovi na rekonstrukciji dva mosta u naselju Zrmanja", kaže ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija.

U tijeku su radovi na rekonstrukciji dionice županijske ceste od Kaštela Žegarskog do granice k.o. Ervenik, čime će se dobiti još jedna prometnica koja će povezati Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju. Projektom je obuhvaćena dionica ceste dužine 1460 metara. Osim već spomenutih prometnica, ŽUC je tijekom ove godine uložio u građenje i rekonstrukciju brojnih drugih prometnica u županiji.

„Jedna prometnica je vrlo bitna s turističkog aspekta, a ona ide od državne ceste D8 u Starigradu do ulaza u NP Paklenica, a druga je od naselja Suhovare prema poljoprivrednom dobru Baštica gdje se sve više razvija poljoprivreda, pogotovo nakon izgradnje dvaju velikih sustava navodnjavanja. Uz to, sanirali smo i prometnicu kroz Zemunik Gornji u dužini od dva kilometra, završena je i sanacija županijske ceste kroz naselje Gorica, a u tijeku je sanacija županijske ceste kroz naselje Sikovo", navodi ravnatelj ŽUC-a.

Plan za 2021. godinu također je ambiciozan, a između ostalog uključuje, izgradnju nogostupa od mosta preko Miljašić Jaruge do naselja Grbe, od Murvice prema Zemuniku (300 metara) te kroz naselje Privlaka. U planu je i gradnja kolnika u gradu Benkovcu, izgradnja dionice Vrana - Radašinovci, ceste kroz Pridragu (Ćuskijaš) te rekonstrukcija dionice Deringaj - most preko rijeke Otuče.

„To je samo dio radova koje planiramo provesti u idućoj godini. Svakako moram pohvaliti suradnju s našim osnivačem, Zadarskom županijom, kao i s jedinicama lokalne samouprave. Zajedničkim radom nastavit ćemo raditi na unaprjeđenju infrastrukture kako bi našim stanovnicima omogućili kvalitetniji standard prometnica", zaključuje Kutija.