Nema Adventa, nema Đira po Gradu, ali ima Zadrana.

I to uglavnom onih s malom djecom koju su izveli kako bi uživali u Božićnoj bajci. Za djecu je sve to čarolija, a i odrasli su sebi priuštili malo svjetlosne magije, koju vjerojatno doživljavaju kao "svjetlo na kraju tunela".

Korona je sve otkazala, ali se izrodilo i nešto dobro - neposredno večernje druženje bez kave, pića ili mobitela. Šetnja po Gradu dobila je, uz prigodne blagdanske sadržaje i novi đir po Muraju. Osmijeh na licu, umjesto maski, doista je doživljaj koji vrijedi više od komercijalnog Adventa. Ovom nedostaje malo više glazbene kulise, a kojoj se osim pokojeg uličnog svirača, nisu domislili iz TZ Grada, ali su dobro osmislili dvorište palače Cedulin.

Relativno tople večeri oživjele su Grad, a ugodni dani, sva mjesta i klupe uz more u uvali Jazine i na Branimirovoj obali, koje su građani otkrili kao mali lungo mare u očekivanju onog grandioznog.

A za zadovoljstvo su dovoljne i male stvari koje su se u svakodnevnom životu pokazali kao veliki iskoraci, dok god građani Zadra šetaju i uživaju po rivi, Kalelargi, Muraju, na Četiri kantuna...

Šteta da je Forum u mraku. Konzervatori su za to povijesno središte grada zabranili svijetlo i novi život, tako nam godinama tumače organizatori zadarskog blagdanskog ugođaja.