Kakve veze imaju Mirovinski i Zdravstveni fond te FINA? Nikakve, osim kada zajedno napuštaju namjenske prostore u Gradu, da bi kupili i preselili u stambeno-poslovni kompleks Tvornice kruha, na adresi Put Murvice 12.

I kao takvi, zajedno su HZMO, HZZO i FINA putem Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, iako je FINA državna agencija iz resora Ministarstva financija, tražili suglasnost Vlada da mogu prodati svoje nekretnine i kupiti nove. Vlada je bez imalo razmišljanja rekla DA u ožujku ove godine i sad se čeka preseljenje.

Ono je opravdano, uglas su uskliknuli u svim tim novčano dobrostojećim državnim institucijama. Lakše je prodati "Socijalno" nego rekonstruirati tu zgradu koju je namjenski projektirao Ivan Vitić, državni arhitekt tog vremena.

Zgrada se nalazi u povijesnoj jezgri grada za koju se primjenjuje poseban prometni režim te je pristupačnost vozilima dostave dozvoljena samo u vremenskom intervalu koji definira gradska uprava, u trajanju jednog sata dnevno, što otežava poslovanje. U zgradi nije riješena ni pristupačnost osobama s invaliditetom, udarni su razlozi zašto tu zgradu treba prodati.

Nesumnjivo je za sve kriva i odgovorna gradska uprava i to što na Poluotoku nema parkinga - kao krunski argument zašto je trebalo preseliti u zgradu s tri podzemne etaže garaže. Vrhunac ironije je obrazloženje za iseljenje FINE iz zgrade koju je austrijska vlast izgradila za banku - dakle novčanu kuću što FINA jeste.

FINA je vlasnik te zgrade na adresi Ivana Danila 4 koja se, kako su ustvrdili, nalazi u dijelu koji predstavlja kulturno-povijesnu cjelinu.

"Zbog specifičnosti lokacije, pristup navedenoj zgradi vrlo je ograničen, a s obzirom na prirodu poslova Fina-e GS, koji se odnose na dolazak blindiranih vozila pod pratnjom, teško je osigurati maksimalnu sigurnost i nesmetanost, kako poslovanja FINA-e i Fina-e GS, tako i prolaza za građane. Zbog navedenog je Gradska uprava Grada Zadra zatražila da FINA, ako za to postoji mogućnost, navedeno poslovanje izmjesti na drugu lokaciju", doslovno piše u obrazloženju.

Na prostore i garažna mjesta FINA-e upisano je založno pravo od 2.3 milijuna eura kredita.

Dakle, gradske vlasti su praktički otjerali državne službe u okrilje privatnih građevinskih investitora i zaslužne su za pustošenje Grada za 200-njak službenika zaposlenih u tim institucijama.

Proces isljevanja s Poluotoka, koji jedini ima organizirana parkirna mjesta, korespondira s početkom gradnje stambeno-poslovnog kompleksa zvanog na lokaciji srušene tvornice kruha. Uz poznatog arhitekta Željka Predovana, u toj ekipi je i Siniša Krekić, obojica kao ovlaštene osobe. Među osnivačima firme Centar još uvijek stoji upisan, iako je skoro dvije godine pokojan, Zdravko Galić - bivši direktor i suvlasnik Gortana.

Centar je svim tim institucijama, piše u odluci Vlade, dao ponudu za kupnju prostora 2018. godine.