Nakon minute šutnje za poginule branitelje i prvog predsjednika RH Franju Tuđmana, te utvrđivanja kvoruma, današnja sjednica Županijske skupštine, koja se održava putem platforme Zoom, započela je skidanjem 23. točke dnevnog reda. Župan Božidar Longin obrazložio je kako se povlači davanje suglasnosti Domu zdravlja za prodaju nekretnina u Ninu, čijom će se prodajom namaknuti sredstva za uređenje pedijatrijskih i ginekoloških ambulanti u Poliklinici. Naime, Longin je rekao kako još uvijek nije riješena parcelacija za prilazni put, pa će se točka naći na dnevnom redu kada se za to steknu uvjeti.

Ksenija Gregov predložila da se uvrsti točka o pomoći djelatnicima zadarske bolnice, odnosno božićnici od 500 kuna koju bi im uplatila Zadarska županija.

- Ako može Splitsko-dalmatinska županija isplatiti 600 kuna kao zahvalu, Dubrovačko-neretvanska umirovljenicima 800 kuna, i ova županija bi trebala pokazati nešto. Načina bi se moglo pronaći, da budemo uz bok drugima, rekla je Gregov.

Predsjednica Skupštine Nevenka Marinović rekla je da razumije dobru namjeru, da se nada i pomoći države, ali po Poslovniku ne može uvrstiti ovakav prijedlog.

Ksenija Gregov inicirala je i pitanje o stanju u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, jer se kroz organizaciju humanitarne akcije vidjelo kako je situacija loša s materijalnim potrebama korisnika, a u nju se uvukao i koronavirus.

- Treba li smijeniti Upravno vijeće i ravnatelja? Virus je eskalirao, a kada se slično dogodilo u biogradskoj bolnici prozivao se ravnatelja Andriju Marcelića na nacionalnoj razini. Koja je razlika između te dvije bolnice? Sigurna sam da Marcelić nije u torbi donio virus u bolnicu, a svi su u njega upirali. Užasno me ganuo medijski istup ravnatelja PB Ugljan Mladena Mavre kada je rekao da nije bolnica dužna kupovati odjeću za bolesnike. Na pitanje o bolnici na Rabu rekao da je to puno bogatija županija koja pomaže svojoj bolnici za razliku od nas, a ja se ne sjećam kad im nismo davali suglasnost za nešto. Koja je razlika bolnice u Biogradu i Ugljanu,isključivo vezano za virus koji je probio tamo? Bi li on trebao snositi odgovornost?

Župan Longin rekao je da zna kako je u PB Ugljan stanje loše ali do prije par dana nije bilo ni jednog zaraženog, što je bio presedan.

- Trenutno imamo 16 zaraženih djelatnika i 26 korisnika. Ono što ja znam i što mi je rekao ravnatelj, problem su migracije dnevnih pacijenata koje ne možemo kontrolirati i vjerojatno je tako ušao virus u bolnicu. O bolnici dobro skrbimo i ono što je pisano kroz medije nije točno. Mislim da nema potrebe za tako nečim jer svaki pacijent koji je tamo ima svu potrebitu a problem je što jedan dio kad odlazi svojim kućama često ide na nešto što je puno gore. Svaka pomoć je dobro došla, podržavam akcije pomoći, no u nju smo uložili 35 milijuna kuna, vjerujem da dobro brinemo o njoj, rekao je Longin, ne želeći ulaziti u usporedbe s biogradskom bolnicom.

- Ovdje se radi o tome da bi pravila trebala biti ista za sve. Marcelić nije bio dobar jer je smetao Knezu, koji se u Biogradu ponaša kao Bandić u Zagrebu, odgovorila je Gregov.