Na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak donijet će se odluka kojom će Županijska lučka uprava dobiti na upravljanje više luka na području Zadarske županije koje do sada nisu bile lučka područja od županijskog ili lokalnog značaja. Tom promjenom nekadašnje sportske lučice, vezovi različitih namjena i statusa, postat će dio cjelovitog sustava kojim će brinuti ova županijska ustanova.

- U posljednjih pet godina Županijska lučka uprava napravila je kroz europske projekte veliki iskorak u infrastrukturi lučkih područja, a kako su gradovi i općine mijenjali prostorne planove s novim lučkim područjima, ukazala se potreba da se stanje na terenu uskladi s pravilnicima, kaže pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije Krešimir Laštro.

Najznačajnije promjene odnose se na Biograd, u kojemu pod nadležnost ŽLU ulazi Jaz sa svojih 500 komunalnih vezova, dok će javnosti biti zanimljivo i proširenje u Jazinama, s druge strane Gradske luke. Do sada su komunalni vezovi bili do benzinske crpke, a sada se prostor širi na benzinsku crpku i dva gata prema marini. To znači da će  nakon proširenja granica pomorskog dobra, Županijska lučka uprava objaviti natječaj za koncesiju nad benzinskom pumpom, kao što su napravili u zagalvu na Dugom otoku.

Veliki prostor s komunalnim vezovima koji ulaze u sustav ŽLU dobiva Općina Preko, Privlaka dobiva još pet lučkih bazena, a dva nova i Pridraga. Površina lučkog područja na Istu, u lukama Široka i Kosirača, povećana je za preko 20.000 metara četvornih, luka Sestrunj/Kablin ukupna je površine 28.558 m2, a i u Rivnju se proširuje kopneni i morski dio lučkog područja te dobiva veći broj komunalnih vezova.

Promjenama su obuhvaćene luke Muline (Skrača 40 vezova, Guduće 20), Ugljan/Selo, Čeprljanda, Lukoran (Mali Lukoran 50 vezova), Sutomišćica, Poljana, Ošljak, Dobropoljana, Privlaka (Mletak 70 vezova, Bilotnjak 130), Silba/Mul (135 novih komunalnih vezova i oko 50 metara operativne obale za prihvat plovila koja obavljaju gospodarske djelatnosti), Mandre, Sukošan (Donje more -70 vezova, Punta 90), Nin (Miljašić jaruga), Zaton (uvala Dražnik), Sestrunj (uvala Hrvatin), Ljubački Stanovi (60 vezova) i Sv. Petar.

Skice novih lučkih područja dostupne su na stranici Zadarske županije.