Telemach Hrvatska ove je godine udvostručio donaciju bespilotnih letjelica u projektu DRONacija te sada čak 10 dronova odlazi hrabrim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske, a među kojima je i Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračac.

Donacijom novih 10 dronova u sklopu DRONacije, Telemach Hrvatska će uz pomoć najmodernije tehnologije podržati vatrogasce u zaštiti još 15 posto hrvatskog teritorija, odnosno ukupno četvrtine prostora naše države s donacijom svih 25 dronova od početka provedbe DRONacije.

Nova pomoć u zaštiti šuma od požara i ostalih nepogoda tako ide u ruke Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Stružec, Jastrebarsko, Ivanec, Bedekovčina, Legrad i Gračac te Javnim vatrogasnim postrojbama Delnice, Čazma, Pula i Karlovac.

Pozitivan doprinos DRONacije prepoznala je i Hrvatska vatrogasna zajednica koja je već drugu godinu dio projekta, a sada i u stručnom povjerenstvu za dodjelu donacije. 

- Zahvaljujemo kolegama vatrogascima iz cijele Hrvatske koji su odvojili vrijeme i prijavili se za donaciju. Dronovi su vrijedna tehnologija koja im uistinu može pomoći u svakodnevnim zadacima i intervencijama. Siguran sam da novi dronovi idu u prave ruke, a nama je bilo drago biti dio stručnog tima u odabiru postrojbi za donaciju dronova, istaknuo je rukovoditelj odjela stručno - tehničkih i operativnih poslova Mario Starčević.

Dronovi su prijeko potreban tehnološki dodatak u opremanju i modernizaciji vatrogasnih postrojbi. Kao teritorijalno najvećoj općini u Hrvatskoj, površine oko 950 četvornih kilometara, na kojoj se nalazi goli i sjenoviti krš s vrlo malo površinskih tokova, ali i gusta šumovita površina na obroncima Velebita, donirani će dron DVD-u Gračac uvelike pomoći u nadgledanju nepristupačnih, neprohodnih te nenaseljenih površina općine.

- Jedan od glavnih razloga zašto smo se prijavili na javni poziv jest prevelika, ljudstvu i vatrogasnim vozilima, nepristupačna i neprohodna te nenaseljena površina općine za koju je DVD Gračac zadužen u obrani od požara i ostalih elementarnih nepogoda koje su sve učestalije. Požari izbijaju na mjestima koja su nepovezana putevima, a to su nepregledni brdsko-planinski predjeli visoke nadmorske visine gdje se spajaju kontinentalna i mediteranska klima. Ovaj će nam dron itekako pomoći u našem radu i intervencijama te zahvaljujemo Telemachu Hrvatska što je prepoznao naš rad i djelovanje, kao i na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji, rekao je Zoran Muha, predsjednik DVD-a Gračac.

Danas je ujedno održan i online sastanak predstavnika Telemach Hrvatske sa svim vatrogasnim postrojbama kojima će biti donirani dronovi u sklopu ovog društveno odgovornog projekta.