Grad Zadar uputio je u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju i uređenju prometa na području pješačke zone „Poluotok".

- Izmjene i dopune odluke o pješačkoj zoni Poluotok donose se zbog usklađenja s ranijom Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru koju smo korigirali iz razloga implementacije parkirnih mjesta za stanare Poluotoka te uključenja u pješačku zonu novouređene šetnice na Muraju, ističe pročelnik Robertino Dujela.

Prvi dio odluke tako propisuje koja vozila mogu proći Murajem, a to su vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, vozila MUP-a, istražnog suca, vozila koja prevoze umrlu osobu, pokretni stolci s motorom za invalide i nemoćne osobe, dječja prijevozna sredstva (dječji bicikl, tricikl, romobil, automobilčić na električni ili nožni pogon i sl.) kojima upravljaju djeca do navršene sedme godine života, transportna kolica, ručna kolica, vučna kolica, električna kolica i sl., tricikl društva Čistoća d.o.o. te pauk.

Murajem neće moći prolaziti vozila opskrbe, servisa, građevinskih obrta, pošte, državnog, županijskog, gradskog i vjerskog protokola, kao niti vozila za prijevoz teških invalida i bolesnih osoba. O mogućim izuzecima može pojedinačno odlučiti gradonačelnik.

Drugi dio odluke odnosi se na postojeću zonu Sirac iza škole Petra Preradovića te Ulicu Fra Donata Fabijanića uz crkvu sv. Frane. Ove dvije ulice predviđene su za parkirna mjesta stanara Poluotoka, koji će tu moći parkirati jedan automobil po adresi stanovanja, po cijeni od 50 kuna mjesečno. Naravno, to neće zadovoljiti sve potrebe stanara Poluotoka, pa čak ni pojedinih obitelji, koje često imaju po dva automobila u kućanstvu.

Rok za dostavu primjedbi i prijedloga na Nacrt prijedloga odluke je do 12. prosinca 2020. godine.

PJEŠAČKA ZONA POLUOTOK
Pješačka zona obuhvaća prostor omeđen ulicama: Bedemi zadarskih pobuna, Poljana Natka Nodila, Poljana Plankit, Trg tri bunara, Božidara Petranovića, Zadarskog mira 1358, Zelenim trgom, Trgom opatice Čike, Vladimira Papafave, Mihovila Pavlinovića, Ruđera Boškovića, Ante Kuzmanića i Ulicom Stratico, kao i Obala kralja Petra Krešimira IV.
Pješačka zona je područje koje je namijenjeno za kretanje pješaka i u kojoj nije dozvoljeno kretanje vozila osim vozila s posebnom dozvolom. Zbog očuvanja pločnika vozila s dopuštenjem ne smiju prelaziti težinu od 2.500 kg, niti širinu od 2,2 metra.