Iz vojne zrakoplovne baze Zemunika jutros je dignuta zračna potraga za nestalom plinskom platformom Ine koja je bila na istom polju s još tri.

Poletjela je posada pilatusa kako bi eventualno iz zraka ugledali platformu kojoj je nestao svaki trag u olujnom jugu - možda je otplovila, a možda i potonula. To je područje u kojem je jako puno tih platformi na kojima nema ljudi. Jugo se ponovno diglo, potraga morem je, doznajemo neizvediva, tako da jedino zadarska posada pilatusa možda može svojim radarom locirati nestalu platformu koja je bila ispod Labina.

Iz Ine su jučer izdali službeno priopćenje:

Uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D, priopćeno je iz Ine.

"Riječ je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin. Prije tih događaja automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD - Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš."