U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" poslušali smo što nas profesor Ivančić uči o Došašću.

Advent nas upozorava na nešto snažno. O našem životu ne odlučuje samo vjera, nego i nada, konstitutivni dio vjere. „Adventus" znači dolazak, došašće, nada u dolazak. Bog je već došao i još uvijek dolazi, čitav naš život se sastoji u tome da s Njim jesmo. Poput malog djeteta smo na zemlji koje čeka da odraste. Advent je nešto što od nas zahtjeva da krenemo. Opasnost je našega života da stalno vjerujemo i ostanemo na mjestu. Vjera je vizija onoga što trebamo postati i povjerenje u to da ćemo uspjeti. Nada je koračanje prema onome što vjerujemo, ljubav je cilj. Advent je vjera da Bog postoji i povjerenje da će dobro s nama postupati. Očekivanje da ćemo mi zakoračiti ususret Bogu koji je došao na svijet.

Mi smo pozvani da se pokrenemo, no jesmo li pošli? Kada stojimo naš život se ne ostvaruje, nego se gubi, ništa ne radimo za čovječanstvo, svijet oko nas i obitelj. Nadu možemo gledati kao trčanje, vjeru kao stajanje na startu, a ljubav ulaženje u cilj.

Ne stiže zdravlje nama, nego mi idemo njemu. Kada kažemo „ja sam zdrav" i „bit će dobro", naša nada ne gleda u patnju i zlo, nego ide naprijed. Nada ne umire nikada, niti smrt ne može ubiti nadu, jer postoji Bog koji nam je dao nadu u vječni život i besmrtnu dušu.

Patnja u svijetu postoji da nas se iskuša, da Bog vidi imamo li nade. Često smo mrtvi iznutra, uopće ne živimo. U paklu smo, te nas nada izvlači iz toga. Nada ostvaruje ono što gleda vjera, ona jača i sve više uviđa gdje vjera gleda. Nada je koračanje kroz napor koji je naša snaga, a ne jadikovanje. Ne smijemo se bojati adventa i korizme, kao i što se ne smijemo bojati više čuti svoju dušu i ljude. Imamo stotine isprika da ne uđemo u nadu. Treba nas natjerati da se dignemo. Kao i kad se ustanemo iz toplog kreveta, krv poteče kroz naše tijelo, dobijemo nove perspektive i ideje kako učiniti dan što kvalitetnijim.

Vrijeme adventa nas potiče na rad, vjeru, nadu i obnavljanje cijele naše osobe kako bi i mi mogli druge ozdravljati kroz naš pozitivni stav i nesebično sebedarje.

Mir vam i dobro!