Njemačka tvrtka Nordex u lipnju prošle godine počela je u blizini Benkovca graditi vjetroelektrane Korlat. Nakon proteka 16 mjeseci, koliko je trajao rok izgradnje, Hrvatska elektroprivreda pustila ju je u pokusni rad, kao prvu novu vjetroelektranu u Hrvatskoj koja će proizvoditi struju bez poticaja.

Vjetroelektrana je ukupne snage 58 MW, sastoji se od 18 vjetroturbina a investicijska vrijednost joj je 500 milijuna kuna. Radovi su uključivali izradu pristupnih cesta i platoa, temelje vjetroagregata, SN kabelski rasplet, trafostanicu Korlat 30/110 kV te pristupni dalekovod koji spaja TS Korlat s postojećim dalekovodom.

Očekivana godišnja proizvodnja je oko 170 GWh, što čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Proizvedena električna energija bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava.

Stupovi vjetroagregata visoki su 114 metara i imaju promjer rotora od 131 metra. Radove na izgradnji infrastrukture i priključka na mrežu VE Korlat te poslove praćenja i nadzora izgradnje uz Nordex izvode hrvatske tvrtke Ing-Grad i Fractal.

VE Korlat nema status povlaštenog proizvođača, odnosno nema ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE). To će biti prva nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni. Isplativost investicije utvrđena je prema tržišnim cijenama električne energije.

Kako je izgledala gradnja vjetroelektrane može se vidjeti u dojmljivoj fotogaleriji tvrtke Ing-Grad i HEP-a.