Pošip Degarra, Merlot Karaba, Maraština Fiolić i Višnja Stjepana Sanjkovića dobitnici su zlatnih medalja na ovogodišnjoj tradicionalnoj 12. manifestaciji „Degustacija mladih vina i maslinovih ulja 2020.", koja se u Nadinu održala u ograničenim uvjetima, s obzirom na epidemiju koronavirusa.

Zbog nje ove godine nije bilo proglešanja po kategorijama, a uz navedene šampione proglašeni su i najbolji u kateogriji plavina i rose - najviše bodova u ovim su kategorijama osvojili Mas-Vin i Polače i OPG Ines Šarić Zemunika Donjeg, ali oni nisu bili dovoljni za zlatnu medalju.

Proglašenje je pokazalo kontinuitet u kvaliteti kod pojedinih vinara, pa je tako, na primjer, Maraština Vinarije Fiolić dobila drugo zlato ove godine, nakon zlata na Vinfestu Benkovac.

Predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Nadin" Tomislav Glavić rekao je kako je na manifestaciju pristigao rekordan broj uzoraka ulja i vina iz cijele Hrvatske, a kvaliteta je generalno bila vrlo visoka. Sretan je što su ove godine, na temelju objektivna analize, slavili baš vinari iz Zadarske županije, koji tako pokazuju da puno ulažu u konačni proizvod.

- Ova godina je bila zahtjevna i u vinogradu i u kasnijoj preradi u podrumu, ali vinari se potvrđuju svake godine i vina su sve bolja, istaknuo je Glavić.

Šampion u kategoriji mladih maslinovih ulja je nekadašnji saborski zastupnik i gradonačelnik Benkovca, a danas ravnatelj Županijske uprave za ceste i - uljar, Branko Kutija, kojim je pobijedio cijelu konkurenciju.