Što se mene tiče, natječaj nije trebao biti ni objavljen, kazao je ministar Oleg Butković jučer na novinarski upit o spornom natječaju za koncesiju na Marinu Zadar.

Natječaj je otvoren prije šest godina i nije ga lako zatvoriti s obzirom na pravosudnu trakavicu i filigranski oprez oko zakonitosti natječaja, proizlazi iz odgovora ministra mora.

Spreman da će mu to novinarsko pitanje biti postavljeno u Gaženici, ministar Butković je dao već poznati odgovor kako se konzultiraju s Državnim odvjetništvom oko toga kako na najbolji način okončati tu neobičnu situaciju sa zadarskom marinom.

Nju je polovicom 80-ih godina prošlog stoljeća izgradio Tankerkomerc, iz kojeg je po objavi natječaja od strane Butkovićevog prethodnika, ministra Hajdaša Dončića, poslano pismo upozorenja o mogućim posljedicama za natječaj koji tada kao ni sada nije bio pravno čist.

Iako su se promijenile tržišne okolnosti od vremena kada je natječaj otvoren, svatko od sudionika ima pravo tužbe Države ako se natječaj poništi, kao i u slučaju izbora budućeg koncesionara. Posebno zato što Država nije osigurala uvjete za koncesioniranje tako što će obeštetiti i iseliti Tankerkomerc, što je među ostalim predmet sudskih sporova.