Sezona je grijanja, a građani Zadra muku muče s gradskim koncesionarom za obavljanje dimnjačarskih usluga, tvrtkom Poredak. Na probleme upozoravaju iz Stambenog gospodarstvo Tanker koji su u svom dopisu stanarima zgrade u Ulici braće Vranjana 9 istaknuli kako niti tokom ove godine nije došlo do promjena u njihovom radu.

- Tvrtka i dalje ne dostavlja kontrolne listove dimnjaka koje je kao koncesionar dužna dostaviti uz svaki račun za pruženu uslugu čišćenja dimnjaka, te i dalje pogrešno zaračunava uslugu čišćenja dimnjaka po broju stanova, a ne po broju očišćenih dimnjaka i cijene svojih usluga iznad i mirno onih koje su utvrdene u Cjeniku dimnjačarskih usluga (Glasnik Grada Zadra br. 3/14). Upravitelj će i dalje nastaviti štiti interese suvlasnika, tražeći da se poštuje procedura i uvjeti koncesije, te neće plaćati takve neutemeljene račune dok se oni ne korigiraju.

Predstavnik stanara Edi Jelenković njihov je dopis proslijedio resornom Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, tražeći od njih da tvrtki Poredak žurno oduzmu koncesiju.

- Upozoravamo da prošle godine nakon vaše intervencije kada su ipak napokon došli očistiti dimnjake da su poslali nestručne osobe, bez znanja i iskustva, bez opreme, nisu imali niti radna odjela, da nisu očistiti dimnjake kako treba, da ne znaju napraviti inspekciju dimnjaka, oštetili su krovište i zbog svega navedenog bili smo prisiljeni pozvati ponovno drugog dimnjačara o svom osobnom trošku. Poredak d.o.o. sa svojim neradom, nestručnosti i drskosti ugrožava živote građana, imovinu i sam grad. Ako hitno ne poduzmete potrebne radnje vas ćemo smatrati odgovornim u slučaju bilo kakvih šteta, požara, ozljeda a pretpostavljam da i osiguravajuća društva kod kojih smo osigurani da će isto tražiti odgovorne u slučaju nastanka štete, stoji u dopisu Jelenkovića upućenom pročelniku Robertinu Dujelu.

Nije trebalo dugo čekati na njegovu reakciju. U roku od sat na teren je poslao komunalnog redara nadležnog za nadzor rada koncesionara, a potom i privremeno angažirao Danka Jurlinu, dimnjačara s čijim su radom stanari zadovoljni. Jelenković je pohvalio brzu i efikasnu reakciju gradske, ističući kako se nada da će i dugoročno uspjeti riješiti nastalu situaciju na zadovoljstvo svih građana, a ne samo stanara njihove zgrade.

Dujela je istaknuo kako Odluku o dodijeli koncesije donosi Gradsko vijeće nakon provedbe javnog natječaja, kojim su propisani i stručni uvjeti. No, svu dokumentaciju proslijedit će inspekcijskim i poreznim službama.

- Grad Zadar će bez susprezanja svim raspoloživim procedurama unutar zakonskih regulativa zaštiti sigurnost, živote i imovinu građana grada, neovisno o međusobnim odnosima i sporovima između koncesionara i upravitelja zgrade.