U 85. godini preminio je Lazo Goluža, bivši urednik i novinar Radio televizije Zagreb i Hrvatske radiotelevizije, čovjek čiji je radni vijek obilježio kviz.

Goluža će biti upamćen kao urednik Kviskoteke, ali i nezaboravni suradnik prvog radijskog kviza u Hrvatskoj, koji je na inicijativu Nevena Smrkinića 1993. pokrenut na Radiu 057 pod nazivom Zrno soli, u vrijeme dok je Zadar još bio pod uzbunom. 

Autorica Zrna soli, kao i prvog srednjoskolskog kviza "Gaudeamus", pokrenutog 1994. pokrenutog također na 057, profesorica matematike Snježana Stanin, podsjeća na nezaboravne trenutke s velikanom kviza u Hrvata, ali i velikim čovjekom.

Ona je s njim uspostavila suradnju koja je bila stručna ali i velikodušna. 

- Savjetovao nam je kako na koji način koncipirati pitanja i pomogao da dođemo do Olivera Mlakara koji je snimio najavu za Zrno zsoli. Poslao nam je telegram za prvi radijski kviz u kojem je čestitao, kako je napisao, "maloj moćnog gomilici" i poslao pozdrav "od bratske redakcije kviza Hrvatske televizije", ispričala je Snježana Stanin koja se, kaže, prije par dana pitala što je s njim. U arhivi Radija 057 još se čuva taj telegram.

Lazo Goluža je surađivao sa savjetima i na kvizu Gaudeamus. Taj naziv je preuzet za emisiju na nacionalnoj televiziji.

 - Od njega smo dobili poziv za božićni domjenak na Hrvatskoj televiziji na koji smo se uputili Igor Bačić i ja, ali nas je snijeg iza Maslenice vratio nazad u Zadar. Zato smo ga mi na Radiju 057 uspjeli ugostiti, počastiti i darovati s kompletom knjiga o Zadru - dio je sjećanja s tužnim povodom o zadarskoj povezanosti s Lazom Golužom - tvorcem kulture kviza.