Jedan od starijih i iskusnijih zadarskih liječnika obiteljske medicine, koji je na terenu prošao Domovinski rat, proživljava jedan posve drugačiji rat s koronavirusom.

U inače uvijek punoj čekaonici ambulante u Medulićevoj, rijetki su pacijenti. Ali je njihov broj povećan u traženju liječničke pomoći putem telefona. Pacijenti su prešli na telefonsku vezu sa svojim doktorom bez radnog vremena. Tako bi se mogao nazvati jedan drugačiji oblik medicinske usluge koju liječnici pružaju sve većem broju pacijenata sa simptomima COVID-19.

- Građani su već prosvijećeni pa ne dolaze, već zovu telefonom, a mi ih upućujemo na testiranje ovisno o težini simptoma. A oni su, osim temperature, malaksalosti, boli u kostima, umor i sve češća pojava gubitka osjeta okusa i mirisa. Ukoliko se simptomi pogoršaju kao što je otežano disanje, šaljemo ih izravno na COVID odjel gdje ih odmah testiraju, iskustva su zadarskog liječnika koji kaže kako ima sve više pacijenata iz seoskih sredina koji mu se javljaju sa sumnjom na koronu.

Liječnik obiteljske medicine u ovoj zdravstvenoj krizi zamijenio je alate - umjesto stetoskopa i štapića za pregled grla, svoje pacijente obrađuje putem telefona i e-maila.

Nije lako s obzirom na to da je vrijeme viroza, upala grla, epidemija gripe još nije proglašena, ali zato ima upala pluća.