Na Sajmu stipendija Grad Zadar jučer je predstavio novu aplikaciju „e-stipendije"- U suradnji s Inovativnim Zadrom d.o.o. pokrenuta je izrada digitalne platforme i aplikacije za korisnike stipendija Grada Zadra, s ciljem transformacije poslovanja te se time uključuje u trend „poslovanja bez papira".

Pristup platformi, radnog naziva „e-stipendije", bit će omogućen putem web portala eZadrani kako bi se kandidati prijavili na natječaj za gradske stipendije. Od 2019. godine sustav e-Zadrani službeno je integriran u sustav eGrađani (prijava putem NIAS sustava). Sama aplikacija e-stipendije namijenjena je i administratorima koji otvaraju, provode i zatvaraju natječaje, te pregledavaju i boduju prijave.

- Grad Zadar svake godine dodjeljuje stipendije kako bi olakšali dostupnost studiranja svima koji žele studirati i imaju potencijal za određeno područje. Pridajemo posebnu pozornost darovitosti i smatramo kako ta darovitost kod studenata ne smije imati materijalne prepreke. Zato svake godine imamo oko 350 korisnika stipendija od kojih svake godine 115 novih. 25 stipendija dodjeljuje se studentima prve godine studija, 30 studentima viših godina, te 30 stipendija za studente koji se školuju za deficitarna zvanja. Također, dodjeljuju se i stipendije za studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, koje Grad provodi u suradnji s OTP bankom, istaknuo je gradonačelnik Dukić i najavio novu aplikaciju e-Stipendije:

- Trudimo se prilagoditi komunikaciji s našim mladima, pa i kad su stipendije u pitanju. Tako radimo novu aplikaciju e-Stipendije u suradnji s našom tvrtkom Inovativni Zadar i digitaliziramo poslovni proces sa stipendijama na učenicima i studentima razumljiv i lako primjenjiv način.

Po završetku izrade platforme i aplikacije te testnog razdoblja svim budućim korisnicima stipendija Grada Zadra, ali i onim postojećim, one će biti dostupne u digitalnom i njima prihvatljivijem obliku „bez papira". Budući korisnici svoje prijave na natječaj te potrebnu dokumentaciju dostavljat će kroz digitalni sustav e-stipendije. Postojeći korisnici također će biti usmjereni na sustav putem kojeg će dostavljati potvrde o upisu, svjedodžbe, uvjerenja o diplomiranju, zamolbe i ostalu dokumentaciju potrebnu za praćenje korisnika stipendija kroz godine školovanja/obrazovanja za koje je stipendiran.

Uz gradonačelnika Zadra u programu otvorenja Sajma stipendija sudjelovali su još Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, državna tajnica Ivana Franić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović, Ivana Silić iz RIT Croatia i Ninoslav Šćukanec Schmidt, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja. Dukić je ukazao i na trajno partnerstvo između Grada Zadra i zadarskog Sveučilišta, pa tako i u organizaciji Sajma stipendija:

- Danas je naše sveučilište s trenutno 6 tisuća studenata jedno od najdinamičnijih dijelova naše zajednice koje sustavno raste i razvija se. Kako je riječ o mladom sveučilištu bilo je potrebno osigurati mu temelje za nadogradnju. Prije svega prostorne uvjete. Danas je to gradnja studentskog doma i menze koju Grad sufinancira uz odobrena sredstva EU. Sljedeći je korak uređenje stare Tehničke škole za potrebe novih sveučilišnih odjela. Taj projekt financira se kroz zadarski mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, rekao je Dukić.