Hrvatsko književno društvo - ogranak Zadar pokrenulo je humanitarnu, promotivno prodajnu akciju knjiga "Knjiga mjeseca" svojih članova i svih drugih književnika koji se pridruže akciji. 

Cilj akcije je pomoći autorima da svoja djela prezentiraju široj čitalačkoj populaciji i van knjižnica, književnih društava i udruga. 

Poznato je da svi gradovi imaju svoja "kultna mjesta" gdje se okupljaju kreativci radi druženja i predstavljanja svojih autorskih radova.

S toga se i ova prva akcija "Knjiga mjeseca" održala u Timbar - art shop gallery Zadar, mjestu u kojem se već okupljaju umjetnici, književnici i ljubitelji pisane riječi i na manifestaciji "Zadarska jutra poezije".

HKD- ogranak Zadar predstavilo je knjigu "Reformske priče" autora Nikice Simića koji je trideset godina djelovao kao profesor fizike u zadarskom MIOC-u, a u Zadarskoj privatnoj gimnaziji, čiji je i suosnivač, funkciju ravnatelja i profesora matematike i fizike. Knjiga je posebno izdvojena na izložbi stvaralaštvo Zadarske županije u prostorijama Znanstvene knjižnice i od Znanstvenog zavoda, a značajno j eistaknuti da je HKD -ogranak Zadar najizdavač od svih udruga u Zadarskoj županiji.

Iako ove novonastale okolnosti oko pandemije korona virusom nisu znatno utjecala na stil života pisca i kreativaca poput načina života "izolacije" ili "samoizolacije" iz kojih proizlaze njihova stvaralačka djela, ove okolnosti su itekako otežale njihovu egzistenciju materijalne prirode. Kako bi se na neki način ublažili ti negativni učinci, potpora našim piscima i književncima dobrodošla je od svih nas sugrađana. Svi zainteresirani ovaj mjesec u Timbar - art shop gallery Zadar mogu kupiti knjigu "Reformske priče" po cijeni od 100 kuna.

Idejni pokretač ove hvalevrijedne akcije je Nikola Šimić Tonin književnik, pisac kritičar i predsjednik HKD - ogranak Zadar.

Iako je događaju prisustvovao mali broj ljudi, kvalitetno druženje uz Antu Gregova Jurina, Vesnu Benić, Velimira Žigu, Nikicu Simića i Nikolu Šimića Tonina, nije izostalo. Dapače, izrodile su se nove ideje za poboljšanje kulturnih umjetničkih događanja u našem gradu Zadru. 

Uskoro će se održati promocija knjige "Drugačiji prijevodi" autora Velimira Žige, prevoditelja talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog jezika.