U 2019. godini 53 grada imala su pozitivan ukupan migracijski saldo, tj. više je ljudi u njih doselilo nego odselilo, uspoređuju li se brojevi s brojem stanovnika, javlja portal gradonacelnik.hr. Kao i prethodnih godina najbolja je situacija u Novalji. Slijede gradovi Krk, Poreč, Vis, Nin, Cres, Novigrad, Supetar, Donja Stubica i Sveta Nedelja. U apsolutnim brojkama, izuzme li se Grad Zagreb, najbolji migracijski saldo imao je lani Varaždin, razlika doseljenih i odseljenih bila je 497, a slijede Zadar, Dubrovnik, Poreč, Samobor, Pula, Sveta Nedelja, Kaštela, Krk i Solin.

Po apsolutnim brojkama, najbolji ukupan migracijski saldo lani je imao Varaždin, koji je zamijenio s vodeće pozicije Dubrovnik. U Varaždinu je bilo 497 više doseljenih nego u Zadru, a Zadar je drugi s 452 više doseljenih. Slijedi Dubrovnik s 395 doseljenih, 351 je u Poreču, 312 u Samoboru itd.

Osim po migracijskom saldu u apsolutnim brojevima, Grad Zadar je među vodećima po povećanju sredstava za predškolski odgoj. Projekti započeti prije nekoliko godina i koji su u tijeku u osnovnoškolstvu u Gradu Zadru te se očekuje njihov skori dovršetak su gradnja Centra Mocire u kojem će se smjestiti OŠ Voštarnica. Grad ima Centar izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku. Niz je i EU projekata, koji je taj Grad uvrstio ove godine u finale našeg izbora šampiona EU fondova.

Problem iseljavanja jedan je od ključnih razloga loše demografske slike Hrvatske. Prema procjenama DZS-a od ulaska Hrvatske u EU iz zemlje se je iselilo oko 230.000 ljudi. Prema njemačkoj statistici, samo se u Njemačku 2016., 2017. i 2018. uselilo 152.000 hrvatskih građana. Lani je iz zemlje u inozemstvo odselilo 40.148 hrvatskih građana, a doselilo je 37.726 ljudi. Kako raste broj iseljenih, raste i broj doseljenih, no među useljenicima je velik broj stranih radnika, a ne povratnika, naših iseljenika. Ipak, kako statistika pokazuje da je najviše doseljenih uz obalu, značajan je broj i onih koji su svoju adresu na kontinentu, unutar zemlje i izvan nje, zamijenili onom u gradu uz more.