Danas je u Parku pomorca pao jedan bor, a Nasadi će umjesto njega posaditi pet novih stabala.

- Skinuli smo to stablo nakon poziva stanara da je prepolovljeno, pa smo ga maknuli da ne bude veće štete. Njegovom sječom fali nam vertikala, pa smo upravo vijećali voditeljica hortikulture Mirna Petricioli i ja, s čime ćemo ga nadomjestiti. Posadit ćemo jednu piniju, tri čempresa i likvidambar, a vidjet ćemo hoće li biti mjesta i za jednu ukrasnu jabučicu, brzo je reagirao direktora Nasada, Josipa Krnčevića.

Posljednjim rebalansom gradskog proračuna ta je je komunalna firma dotirana s još pola milijuna kuna, jer gradske vlasti žele promijeniti sliku o zapuštenom i neodržavanom gradskom zelenilu.

Novi direktor Nasada prionuo je poslu čiji su rezultati vidljivi. Zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima, košnja i održavanje zelenila su neprekidni posao. Kao i sadnja novih stabala. U protekla tri mjeseca zasađeno je 148 stabala, od čega 22 na Olibu i 10 na Istu, otocima koji su pod Gradom Zadrom. 

-  Sve su to stabla iz postojeće mediteranske hortikulture, kazao je Krnčević na opasku nekih građana kako se po Zadru sade stabla koja pripadaju egzotičinim krajevima. U aktualnoj sadnji Nasada dominiraju crnike i muške murve (nema ploda). Kod Ljepotice je, primjerice, zasađen drvored ukrasnih jabučica.

Crnike, nesumnjivo autohtono drvo, Nasadi su na Muraju samo oblikovali u sklopu uređenja šetnice. Sadnja novih stabala, grmlja i cvijeća, nositelj radova na tom EU projektu Grada Zadra dodijelio je privatnoj firmi.

Nasadi su, prema riječima direktor Krnčevića, očistili i bedeme nad kojima je prije tri godine proglašana zaštita UNESCO-a. Na dijelu Muraja još uvijek je praznina nakon što su uklonjene crnike kod Muzeja antičkog stakla, a koje su nabavom unutar financiranog projekta bile suhe. 

- Iz MAS-a traže crnike malo većeg promjera debla, a takvih naš nabavljač nema, pa će morati pričekati novu narudžbu, doznajemo od direktor Krnčevića.