Štrajkaški odbor i dio radnica Agencije za studentski standard nakon više od mjesec dana zajedno su se odlučili na prekid štrajka koji je započeo zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima i neprihvaćanju sindikalnih zahtjeva, objavljeno je na konferenciji za medije ispred restorana "Barkaban".

Štrajk će biti prekinut na simboličan datum 18. studenog, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tako se tete na svoj posao u studentsku menzu vraćaju već u jutarnjoj smjeni ovog četvrtka.

- Nakon završetka kolektivnih pregovora, kada smo došli do kraja, završili smo proces mirenja nadajući se daljnjem razgovoru do kojeg nije došlo. Problem koji se rodio ovdje, na zadarskom Sveučilištu, odnosno u Agenciji za studentski standard, bio je "razgovarati, ili ne razgovarati o plaći". Kada radnici izgube mogućnost da o svojoj plaći ragovaraju i pregovaraju, onda oni postaju najamni radnici za dnevnicu, da ne kažem da je to onda u potpunosti feudalni odnos, kazao je predsjednik štrajkaškog odbora Tomislav Kiš.

Kako objašnjava Kiš, štrajk je prekinut iz pragmatičnih razloga, jer ga ne smatraju ciljem, već sredstvom kojim se dolazi do tog cilja. 

- Svoj glavni cilj u ovom štrajku nismo postigli. Kolektivnog ugovora neće biti, jer ono što mi hoćemo oni ne daju, a ono što predlažu mi nećemo. Procijenite sami tko je pobjednik ovog štrajka. Mislim da su tokom njega ove žene dobile svoje dostojanstvo i nacionalnu vidljivost, a završen je našom voljom - nisu nas slomili. Na našoj strani bila je pravda, hrabrost, moral i ispravnost zahtjeva, a na drugoj strani elitizam i novci, ističe emotivan Kiš.

Profesorima Sveučilišta u Zadru koji ih nisu podržali na kraju je poslao poruku da se "vrijednost čovjeka ne mjeri akademskim titulama, nego odnosom spram malog čovjeka", te zahvalio studentima na podršci i ljubavi koju su im za cijelo vrijeme trajanja štrajka pružali.

Sindikalna povjerenica Velida Matijević najavila je novi štrajk.

- Još će se za nas čuti, dokazale smo da smo hrabre i da se ne bojimo boriti za svoja prava, zaključak je konferencije uz svjetlost svijeća koje su radnice zadarske menze zapalile u spomen na Vukovar i Škabrnju.