Vlada RH danas je donijela odluku kako će isplatiti 800 tisuća kuna za troškove organizacije programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Koliko će ići za Vukovar, a koliko za Škabrnju, nije poznato iz obrazloženje te odluke koja prvi put dobiva opravdanje u statusu praznika kojim je 18. studenoga proglašen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dugi naziv kojeg javnost prevodi kao praznik za Vukovar.

On će se obilježiti Kolonom sjećanja koju uvjetuju epidemiološke mjere, ali s iznimkom. Odlukom Nacionalnog stožera ukinuta je zabrana okupljanja za više od 50 ljudi u Vukovaru i Škabrnji. U Vukovaru je taj broj ograničen na 500 osoba, dok je načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar uputio apel svima koji žele sudjelovati u odavanju počasti civilnim žrtvama, neka se ove godine suzdrže od dolaska u Škabrnju.

Protokol je izmijenjen tako što će mimohod biti samo od Ambara. Polaganje vijenaca održat će se prije hodnje, ali neće ih polagati izaslanstva već to mogu raditi građani tjekom cijelog dana. Kod mise nema promjena, najavio je Bubnjar.

Bez obzira na novi praznik i i korona uvjete, uvijek ostaje pitanje tko će od političara doći u Vukovar, a tko u Škabrnju.