U Gradskoj loži danas je održano predstavljanje knjige Nikice Simića „Reformske priče", koju su predstavili dr. sc. Bruno Ćurko, prof. Jere Bilan i autor knjige. Autor je zadnjih 30 godina djelovao kao profesor fizike u zadarskom MIOC-u, a u Zadarskoj privatnoj gimnaziji, čiji je suosnivač, bio je u funkciji ravnatelja i profesora matematike i fizike. Poznat je po svojoj prethodnoj knjizi, "Heraklitu mračnom u hrvatskom školstvu", izdanoj 2015. godine.

- Čitajući ovu knjigu, vidio sam duh koji Nikica Simić kroz čitav radni vijek propagira. Kad mi je autor ove knjige prije dvadeset godina bio ravnatelj, dao mi je vrijedne upute koje su mi pomogle u daljnjem radu na školama i fakultetima. Bit dobrog školstva je imati dobre profesore, a kad bi svaki bio kao Nikica Simić, mogli bi se bez problema takmičiti s najboljim školstvima Europe. Osim odgovore na pitanje što treba mijenjati u školstvu, u recima ove knjige možete otkriti i zašto to treba mijenjati. Svako reformiranje školskog sustava trebalo bi biti imperativno usmjereno na korist učenika. Čini se da to kod nas nije slučaj, jer ne bi se Simić borio s vjetrenjačama s tolikim žarom da se tzv. "reforme" zaista baziraju u korist njima. Simiću nije bio cilj zaraditi plaću, već svoje odgajanike naučiti tome da budu bolji od samih nastavnika, kazao je recenzent dr. sc. Ćurko na predstavljanju ove vrijedne knjige.

Zašto učimo? Što je uopće učenje? Što učenici očekuju od osnovne i srednje škole? Ima li uopće smisla učenje za ocjenu? Sve je te teme Simić, omiljeni profesor u svojim školama, obradio, definirao i obrazložio u svom stilu: tražeći pogreške, pokušavajući pročistiti temeljne pojmove, ali i ubacujući anegdote iz svog bogatog nastavničkog i ravnateljskog iskustva. 

- Nikica je u Zadar donio STEM prije nego što je postao ovo što je danas. Većina njegovih bivših učenika postali su vrsni stručnjaci ne samo u hrvatskim okvirima, nego i u okvirima svjetske klase, pohvalio je i profesor Pomorske škole Jere Bilan svog bivšeg profesora koji knjigu preporučuje prosvjetnim djelatnicima kao dopunsku literaturu u svim znanjima koja su dosad stjecali.

Zanimljivo je napomenuti da je autor Simić u knjizi ostavio svoju e-mail adresu kako bi svi čitatelji imali mogućnost razjasniti eventualne nejasnoće, te postavljati dodatna pitanja.