Na otoku Ugljanu, u središnjem mjestu Preko, gradi se prva velika trgovina na prostoru kojeg je kupio trgovački lanac Tommy.

Naši škoji, glasilo općine Preko, objavilo je kako je počela priprema terena za gradnju hipermarketa Tommy koji je posredstvom otočke agencije Bodulo bio u utakmici za taj teren s riječkim Plodinama. Taj trgovački lanac u posljednjih godinu dana napravio je ekspanziju na području od Bibinja do Biograda, ali nisu uspjeli doći na najnaseljeniji zadarski otok koji je mostom povezan s otokom Pašmanom.

Otočani koji su to u mogućnosti, do sada su po tjednu nabavu odlazili u Zadar ili Biograd, jer im je tamo jeftinije nego što je to opskrba po otocima. Takvo stanje tržišta kao i činjenicu turizma itekako su uvažili domaći trgovački lanci u osvajanju prvog i vjerojatno jedinog zadarskog otoka. Na raštrkanim otocima otvorene su uglavnom male trgovine kao u pjesmi "Mali dućan- otok sunčan".

Kali gradnja je nositelj gradilišta novog trgovačkog objekta koji će se otvoriti s gornje strane glavne otočke ceste kod škole u Preku.

Uz trgovinu taj će teren imati mjesta za parkiralište što je s obzirom na konfiguraciju Preka, najveći adut te pozicije. Taj teren je, doznajemo, svojedobno namjeravala otkupiti općinska vlast za parkiralište kako bi smanjili pritisak ljeti na plažu u uvali Jaz, ali im je to bila prevelika investicija. Vlasnici parcela prodali su to onima koji su ponudili veću cijenu dragocjenog kvadrata otočkog zemljišta.