Kako je već poznato, iz crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Zadru provalnik je iz svetohraništa ukrao veliku hostiju u pozlaćenoj posudici, koja se stavlja u pokaznicu. Prema Zakoniku crkvenog prava, za takvo svetogrđe koje predstavlja oskvrnuće Bogu posvećenoga prostora i zloupotrebu Kristovoga tijela, treba učiniti zadovoljštinu.

Prema odluci zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, crkva se nije smjela koristiti u danima od čina oskvrnuća, što je bilo 14 dana, dok se nije proveo pokornički obred koji je sadržavao euharistijsko klanjanje i misno slavlje na kojem je nadbiskup ponovno blagoslovio crkvu, izvijestili su na stranicama Zadarske nadbiskupije.

Nakon mise u izjavi za medije nadbiskup Puljić je potvrdio kako je obred ponovnog blagoslova crkve zbog takvog svetogrđa učinio prvi put tijekom svoga dugogodišnjeg biskupstva. 

- To je čin koji je neophodno učiniti kad se tako nešto dogodi. Kao što se moglo primijetiti, vjernici koji su bili nazočni u misi bili su potreseni, ali i radosni što smo mogli ponovno slaviti sveta otajstva tamo gdje je sveti prostor predviđen za to. Nažalost, to se nije dogodilo samo kod nas, to se događa diljem svijeta. Postoje ljudi koji vjeruju i ne vjeruju. Vjeruju u moć Presvete euharistije, ali to zloupotrebljavaju u neke druge nečasne i desakralizirajuće svrhe. rekao je mons. Puljić.

Fra Mirko Kralj je prvi primijetio da su vrata crkve bila provaljena, prošavši pokraj njih između 21,30 i 22 sata.

- Primijetio sam, nešto čudno se dogodilo. Razbijeno, vrata malo gurnuta. Uđem unutra u crkvu, nisam htio ništa dirati, radi kasnije istrage. Onda smo otkrili da je uzet ključ s kojim je otvoren tabernakul, a iz tabernakula je samo otuđena velika hostija. Ništa drugo! Bilo je tamo i ciborija i kaleža, ali ništa drugo nije uzeto. Samo ih je zanimala hostija! Vjerojatno su to sotonisti ili netko tko je dobio zadatak da im to donese, nažalost. Vjerojatno je onda ta osoba u Zadru ili u našim krajevima, da čine ono što je za nas kršćane sablazan i svetogrđe, ispričao je fra Mirko.

Zanimljivo je i da je provalnik našao ključ od svetohraništa, ili je već znao gdje se nalazi.

- Izgleda da je taj tko je došao u crkvu imao dobre informacije. Par dana prije toga bilo je klanjanje u toj crkvi s mladima. Ali, taj koji je to učinio, učinio je to s namjerom. Uzeo je ključ, otvorio tabernakul, ništa nije razbio. I odnio je ključ od svetohraništa i hostiju. Promijenili smo bravu, nabavili smo novi ključ. Sotonisti služe crnu misu s posvećenom hostijom iz Katoličke Crkve. Onda rade orgije i svašta. Oni "vjeruju", ali negativno, rekao je fra Mirko.

U kontekstu događaja na Relji, podsjetimo da je nedavno (u noći s četvrtka na petak, 14./15. listopada) u Zadarskoj nadbiskupiji provaljeno u još tri župne crkve (Ploče, Dračevac Zadarski i Bibinje) gdje su otuđeni milodari, kao i u samostan Svete obitelji i u dječji vrtić u Bibinjama kojega vode Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, gdje su bile izpremještane stvari, vjerojatno u potrazi za novcem, ali ništa nije odneseno.

Također, prije četiri mjeseca, (u noći s nedjelje na ponedjeljak, 26./27. srpnja) iz župne crkve Gospe Loretske u zadarskom predjelu Arbanasi ukradene su dvije pozlaćene krune sa zavjetnog kipa Gospe Loretske s Djetetom Isusom. Provalnici su tada razvalili vrata, ušli kroz sakristiju te otuđili novac i dvije krune, kao i zlatne naušnice s Gospinog kipa koje su bile osobito fine starinske filigranske izrade. Arbanaški župnik don Petar Belina 26. rujna blagoslovio je nove dvije krune. Više od svoje financijske vrijednosti, krune i naušnice imale su tradicijsku i vjersku vrijednost.