Uvijek se volim našaliti da me roda ispustila na pola puta do Engleske, pa sam pao u Hrvatsku, iako mi ni po čemu engleski nije "u krvi", sa smijehom će novopečeni državni prvak iz engleskog jezika Karlo Fuzul koji pohađa treći razred biogradske srednje škole smjera ekonomist. Nije se previše ni pripremao, od profesorice i mentorice dobio je zadatke -"and the rest is history". 

- Bio je taj jedan trenutak kad je Agencija za odgoj i obrazovanje kompletno otkazala natjecanje, no nakon pobune i peticije roditelja, mentora i učenika koji su dane provodili nad sadržajem i zadacima, došlo je ipak do organiziranja natjecanja u novoj školskoj godini. Natjecanje mi nije bilo prekomplicirano i moram reći da mi je usmeni dio, kojeg toliko volim i stalno radim na njemu donio pobjedu sa 25/25 bodova, rekao je Karlo. Naglašava ipak da uvijek postoji netko bolji i da ga upravo to gura k tome da upravo on bude taj „najbolji".

Te riječi dokazuje i tome što mu ovo nije prvi uspjeh. Već u prvom razredu Karlo je u timu s kolegicom bio prvi na Statističkoj olimpijadi, a bez „formalnog" obrazovanja u predmetu kojeg uči tek u trećem razredu.

- Ostali predmeti također su mi jako dragi, imamo jako dobar „fond" profesora. Sve pohvale njima, njihovom predanom radu i što daju 105% od sebe da bi učenicima pružili što bolju edukaciju, naglasio je Karlo.

A između toliko rada i truda treba naći vremena za sebe. Karlo ga provodi igrajući igre i komunicirajući s ljudima iz cijelog svijeta. U isto vrijeme se premišlja hoće li svoje obrazovanje nastaviti u Hrvatskoj ili iskoristiti vještine koje ima i izaći van okvira Lijepe naše.

Ove su se godine na sam državni vrh probili srednjoškolci iz Dalmacije, pa je na A-listi natjecanja (gimnazije) pobijedila djevojka Ivana Kocen iz Splita. Podsjetimo, državno natjecanje održavalo se ukupno dva dana, 28. i 29. listopada listopada. Kroz natjecanje Karla je pratila mentorica Zrinka Škara, prof. engleskog i francuskog jezika.