Otvaranje Muraja, koji je prema projektu arhitekta Bogdana Marova preuređen u šetnicu, bit će središnji događaj proslave Dana grada Zadra, 24. studenog. Kako će se odvijati, ovisit će o koroni.

Kreatorica programa, pročelnica Dina Bušić, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, više je puta izrazila bojazan kako se zbog epidemoloških mjeraa neće moći organizirati planirani program.

Šetnica će svakako biti otvorena za građane i skinut će se oznake i ograde gradilišta.

Do tada će se posaditi zelenilo prema hortikulturnom projektu kojeg će izvesti firma koju je angažirala Minigradnja, nositelj radova na tom EU projektu Grada Zadra. Danas se nasipala zemlja, a od sutra počinje sadnja niskog i grmolikog bilja te novih stabala. Nasadi će biti ti koji će nadalje održavati novo zelenilo kao i drvored s dominantnim crnikama o kojima su do sada manje - više brinuli. Od sada će im lakše jer je uzduž Muraja ugrađan sustav za navodnjavanje.

Kada se šetnica otvori, na Muraju priča neće biti završena još jedno mjesec dana. Uskoro će biti objavljen natječaj za kupnju 10 tipskih kućica koje će se rasporediti po Muraju. Na njega će se postaviti i tzv. smeđa signalizacija, odrediti trasa edukativne šetnje, a za to im je potrebna konzervatorska suglasnost. Od Policijske uprave zadarske tražit će se suglasnost na prometni elaborat koji je u izradi, doznajemo od v.d. pročelnika Ante Ćurkovića.

U najavi i tijekom projekta govorilo se o svakojakim atrakcijama predviđenima na novoj gradskoj promenadi. Projektom je bio predviđen interaktivni glazbeni pločnik, kojeg će, kako stvari stoje, zamijeniti maketa povijesnog Zadra - barem će po nečemu znati kako je Muraj dio zidina koje su dobile zaštitu UNESCO-a.

"Obrambeni sustav grada Zadra najbolji je sustav utvrda koji je Mletačka Republika izgradila u dalmatinskim gradovima", izjavio je to zadarski povjesničar umjetnosti prof. dr. Pavuša Vežić, jedan i jedini koji je javno iznio svoje mišljenje o uređenju tog dijela bedema koji je služio kao poštanska cesta za vrijeme Austrije.