U ime Kluba SDP-a, gradska vijećnica Danijela Vukoša iznijela je protivljenje uklanjanju spomenika na Muraju nakon čega je napustila Gradsko vijeće, ne želeći kao i njezine strančake kolege te ostali oporbeni vijećnici, sudjelovati u glasnju o tome.

Iako ova autorska kiparska instalacija nije u Registru zaštićenih spomenika kulture RH, smatramo kako je važno zbog opće nekulture memoricida koju uspješno njegujete već tri desetljeća prema razdoblju zadarske socijalističke prošlosti, uništavajući svaki trag spomena na ljude i djela iz tog razdoblja, sačuvati trag naše prošlosti, kazala je Vukoša.

Ona je podsjetila kako su ti ljudi bili mahom sudionici NOB - a, a mnogi su i poginuli tijekom rata u borbi da se Zadar vratio matici zemlji Hrvatskoj. Koliko vi šutjeli o tome, ili kada baš morate govorite o nekim apstarktnim antifašistima, izbjegavajući tu vojsku nazvati njezinim imenom ili imenom pod kojim je poznata - Partizani, istaknukla je SDP-ova vijećnica. Ona je uzvratila argumentima gradonačelniku Dukiću koji se pozvao na Rezolucija Vijeća Europe o osudi totalitarističkih režima iz 2006.

Dokument na koji se pozivate, a nema većih Europejeca od nas, donesen je političkim izglasavanjem u Europskom parlamentu uglavnom pripadnika konzervativno nacionalstičkih stranaka te nekoliko socijaldemokratskih iz zemalja nekadašnjeg bloka real socijalizma kao što je Češkai Poljska, podučila je SDP-ova vijećnica.

Vukoša je pitala Dukića, kada se već poziva na rezoluciju o uklanjanju nasljeđa kako kažete komunističkih totalitarnih sustava, kad kreće izbacivanje nemalog broja članstva vaše stranke. - I oni su nasljeđe iz nekadašnjeg totalitarnog sustava, pa gdje ćete s njima: u Muzej ili mirovinu, ali neka bude sve u skladu s pravilima struke, poručila je Danijela Vukoša u svom posljednjem izlasku za govornicu jučerašnje maratonske sjednice Gradskog vijeća