Bivša voditeljica Saniteta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Lucija Rožić, koja je prije dvije godine dobila otkaz zbog navodnog nepravilnog vođenja blagajne, a potom na Općinskom sudu u Zadru izgubila tužbu za poništenje otkaza, vraćena je na posao odlukom Županijskog suda u Splitu, koji je zbog utvrđenih nepravilnosti poništio i otkaz i presudu nižeg suda. Zavodu za hitnu medicinu naloženo je vratiti Rožić na poslove koje je obavljala do otkaza ugovora, u roku od osam dana.

Njoj je ugovor o radu otkazan redovitim putem jer je naplatu sanitetskog prijevoza provodila u gotovini, a novac predala zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću, a preslike dokumenata, koji se ne podudaraju s originalima, je bez odobrenja ravnatelja Predraga Orlovića dostavila novinarki emisije Provjereno. Prema obrazloženju otkaza, novac za razdoblje od 1. lipnja 2018. pa nadalje nikada nije predan u blagajnu tuženika, zbog čega je Orlović ukinuo naplate u gotovini na terenu i naložio je Rožić razduženje zaduženih paragon blokova bez odgode.

Rožić je tvrdila da naplatu elektronskim putem nije vršila zbog nefunkcioniranja računalnog programa, a naplaćeni iznos predala je zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću, što je on i potpisao. Kada se saznalo da Erstić nije primljeni novac predao Zavodu, sve je prijavila policiji i predala im zapisnike. Blagajnik Zavoda potvrdio je da je Rožić njemu donosila novac, ali ga on nije htio primiti jer je nedostajao izlist iz računalnog programa za sanitetski prijevoz. U takvoj situaciji, smatrao je prvostupanjski sud, ona je s ravnateljem Orlovićem trebala dogovoriti način obavljanja naplate i predaju novca.

Županijski sud u Splitu ocijenio je kako se u ugovoru o radu kojeg je Rožić imala za mjesto voditelja sanitetskog prijevoza nigdje izričito ne navodi da će ona vršiti naplatu računa za sanitet, a budući da joj je neposredno nadređen bio zamjenik ravnatelja Mirko Erstić, a ne ravnatelj Orlović,njemu je predavala naplaćeni gotovinski novac. I drugi zaposlenici Zavoda potvrdili su da je elektronska naplata za usluge sanitetskog prijevoza profunkcionirala u prosincu 2018., pa se ne može prihvatiti zaključak da je takvu naplatu Rožić mogla vršiti od 13. srpnja 2018.

Dokumentaciju koja je od nje tražena Rožić nije mogla predati Zavodu, jer ju je predala nadležnoj Policijskoj postaji Zadar, nakon što je podnijela kaznenu prijavu protiv Mirka Erstića, za što je ravnatelj znao. Također, kako je prije prelaska na ovo radno mjesto radila kao medicinska sestra, bilo je opravdano da u slučaju kršenja radnih obveza poslodavac upozori radnika na skrivljeno ponašanje, čega u ovom slučaju nije bilo, kao ni savjetovanja s Radničkim vijećem. Zbog svega toga sud je utvrdio da radni odnos nije ni prestao te je Zavodu za hitnu medicinu naloženo njezino vraćanje na radno mjesto voditeljice Saniteta.