Nepuna dva mjeseca od osnutka Udruge dragovoljaca branitelja Domovinskog rata (UDBDR) Vukšić, njezini su predstavnici i članovi u subotu, 24. listopada 2020.godine upriličili svečanost otvorenja svojih prostorija.

Te prostorije nisu došle tek tako, nego su plod marljivoga rada, zajedništva i htijenja branitelja i domoljuba okupljenih oko ove udruge. Oni su jedan zapušteni i devastirani prostor iznimnim zalaganjem i svakodnevnim radom preuredili te ga namijenili, naravno uz suglasnost mještana Vukšića i Mjesnog odbora, za potrebe udruge. Nije to bilo lako uraditi, trebalo je uistinu dosta truda uložiti ali i upotrijebiti namjenskog građevinskog materijala.

Na otvaranju prostorija se okupio veliki broj mještana Vukšića, samih članova UDBDR-a Vukšić ali i predstavnika drugih časnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svima je na dolasku zahvalio predsjednik udruge Slavko Matić, izrazivši svoje ogromno zadovoljstvo učinjenim i to u vrlo kratkom roku.

Pozdrave predsjedniku Slavku Matiću i cijelom članstvu UDBDR-a Vukšić ispred gostujućih udruga uputio je Branko Kokić, predsjednik UDIBDR-a Pridraga koji je uručio i prigodni dar domaćinu. Posebnim i emotivnim porukama nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Benkovca Boris Erceg, i sam sudionik Domovinskog rata, rekavši kako će ove prostorije itekako mnogo značiti i unaprijediti djelovanje tek osnovane udruge. Sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić izrazivši veliko zadovoljstvo zbog svega što je u tih nepuna dva mjeseca učinila UDBDR-a Vukšić.

- To je vrijedno svake pohvale i ja vam dajem punu potporu u vašem budućem djelovanju, rekao je Bulić, dodajući kako se ne smije ni u jednom trenutku zaboraviti žrtva koju je ovo mjesto dalo u Domovinskom ratu, do temelja spaljeno, uz šest poginulih branitelja i devet ubijenih civila, mahom starije životne dobi.

- Godinama se te rane liječe, neke nikada i ne zacijele, ali u svakom slučaju vi iz udruge bit će te itekako melem na sve te rane i uvijek dostupni za pomoć koju od vas trebaju, najprije vaši članovi, a onda i mještani ovoga mjesta, pa i samo mjesto u kojem živite, kazao je Bulić.

Predsjednik UDBDR-a Vukšić Slavko Matić i gradonačelnik Bulić svečano su, presijecanjem vrpce, otvorili prostorije, a nakon toga je župnik fra Božo Mandarić blagoslovio predvorje u kojemu je bio istaknut kip Sv.Mihovila, inače nebeskoga zaštitnika ovoga mjesta, zastavu udruge, a potom i unutrašnjost prostorije.

Svečanosti na značenju dali su i najmlađe članice KUD-a Vukšić koji su odjevene u tradicionalne nošnje uljepšale cjelokupnu sliku ovoga svečanog čina. Nakon otvorenja i razgledavanja prostorije svi su se uputili u prostor bivšeg pogona PZ u Vukšiću gdje je domaćin i organizator pripremio progodan domjenak.