Tri mjeseca od uhićenja zbog kojeg je sazvana izvanredna konferencija za medije, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv dvojice Zadrana B. P. (32) i A. A. (48), zbog počinjenja kaznenih djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama, protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi te protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom.

DORH je u svom priopćenju objavio precizne brojke zalihe droge, koje se ponovno ponešto razlikuju od policijskog izvještaja, zbog čega smo zatražili očitovanje obje strane.

Prvookrivljenom 32-godišnjaku stavlja se na teret da je od 20. lipnja do 14. srpnja 2020. na području Zadra; u cilju daljnje preprodaje i stjecanja protupravne imovinske koristi; u više navrata prodao drugookrivljeniku najmanje 580 grama droge heroin i 14 grama droge kokain za točno neutvrđeni novčani iznos, kao i da je 14. srpnja 2020. u Zadru; s ciljem daljnje prodaje na ilegalnom narko tržištu i stjecanja nepripadne imovinske koristi; neovlašteno kod sebe u obiteljskoj kući u Zadru posjedovao oko 32 grama droge kokain upakirane u PVC vrećicu, 951,84 grama droge heroin, te 34,40 grama aminokiseline glutamin tzv. punila namijenjenog za miješanje s drogom radi povećanja mase, te digitalnu vagu za precizno mjerenje na kojoj se nalaze tragovi heroina, kokaina i tetrahidrokanabinola, izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Drugookrivljenom 48-godišnjaku stavlja se na teret da je od 20. lipnja do 14. srpnja 2020. na području Zadra, u cilju daljnje preprodaje i stjecanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata od prvookrivljenika kupio 580 grama droge heroin za točno neutvrđeni novčani iznos. Tereti ga se i da je 14. srpnja 2020. u Zadru, s ciljem daljnje prodaje na ilegalnom narko tržištu i stjecanja nepripadne imovinske koristi, kod sebe neovlašteno posjedovao dva prozirna PVC smotuljka droge heroin pojedinačnih težina od 0,35 grama i 0,33 grama, dok je u pretincu osobnog vozila držao oko 30,57 grama droge heroin upakirane u PVC vrećicu.
Drugookrivljenika se tereti da je u stanu u kojem boravi držao 6,32 grama droge heroin, te tri staklene bočice zapremnine 10 ml u kojima je bila otopina lijeka Metadon ukupne količine od 23,8 ml.

Tereti ga se i da je 14. srpnja 2020. u Zadru, dok su policijski službenici provodili kriminalističko istraživanje i uočili da je prvookrivljeniku predao smotuljak karakterističnog izgleda za pakiranje droge te se udaljio, u trenutku kad su policijski službenici krenuli postupati prema njemu radi uhićenja zbog sumnje na počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama; u namjeri da spriječi uhićenje i u cilju da teško ozlijedi policijskog službenika; pokrenuo svoje vozilo u trenutku kada se policijski službenik gornjom polovicom tijela nalazio unutar kabine automobila. Policijski službenik zadobio je tešku tjelesnu ozljedu, a drugi su policijski službenici vozilom krenuli prema okrivljeniku kako bi ga spriječili u bijegu uslijed čega je došlo do sudara između njihova dva vozila.

U optužnici je predloženo da se produlji istražni zatvor protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.