Zadarska policija istražuje jesu li Zadrani koji su jučer postavili maštel za vino i tako napravili improvizirani rotor na križanju kod Ekonomske škole ugrozili vozače i prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Nezadovoljni građani su na šaljiv način iskazali nezadovoljstvo činjenicom da već danima na semaforu treperi žuto svjetlo, zbog čega vozači koji dolaze s Puta Dikla, koji nemaju prednost prolaska, imaju problema s uključenjem u promet. Donijeli su maštel za vino, na njemu iscrtali smjer prolaska i svojim automobilima ga sami "krstili". Kasnije tijekom dana maštel je uklonjen.

Iako je naizgled riječ o simpatičnoj gesti, time su na svoju ruku ugrozili sigurnost prometa, jer su omeli skretanje ulijevo na sredini križanja, a dio vozača naveli na prihvaćanje "nove regulacije", koju sami ne smiju provoditi. Vozač koji bi dolazio s Puta Dikla ili iz pravca Dikla i daje nije imao prednost, iako je postavljeni maštel sugerirao da može proći prije vozača koji dolazi iz pravca Žmirića ili Puntamike. Da je došlo do sudara, krivci bi bili oni koji su poštivali "novu regulaciju".

Iz PU zadarske navode kako poduzimaju istražne radnje, ali ako se utvrdi da su "rotor" pokupili odmah nakon performansa, neće se tretirati kao prekršaj iz ovog Zakona.

Njihova akcija nije urodila plodom, jer je semafor i dalje izvan uporabe. Pročelnik UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertino Dujela kaže kako će se on popraviti "što je brže moguće", i to polovnim dijelovima.

- Na križanju Puta Dikla i A. G. Matoša stradala je elektronika upravljačke jedinice semafora. Kako je riječ o izlaznoj tehnologiji, iskoristit ćemo dijelove elektronike s demontiranih semafora s križanja u Vruljici. Iste je potrebno prilagoditi, programirati i uskladiti za montažu i puštanje u rad na novoj lokaciji. Riječ je o interventnoj situaciji i nastojat ćemo problem riješiti u što kraćem roku. Molimo sugrađane za strpljenje i oprez, uz poštivanje prometne signalizacije na križanju, poručuje Dujela.