- Puno mi je značila priroda i mir, a dolaskom u Hrvatsku iznenadila sam se koliko se bilo lako prilagoditi i na malo dinamičniji, užurbaniji način života, govori na početku našeg razgovora mlada Vesna Cezar koja je u subotu preko Zooma i u petak u emisiji „Na mladima svijet ostaje" Radija 057 ispričala Zadranima kako i zašto je zbog volontiranja pitoreskni bohinjski krajolik i prirodu zamijenila sa užurbanim ritmom i vrevom zagrebačkih ulica i trgova.

Vesnina priča zapravo počinje tako što je odlučila iskoristiti mogućnosti za međunarodno volontiranje mladih preko Europskih snaga solidarnosti. Zadarska udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ ovog se listopada pridružio obilježavanju velike europske kampanje Time to move! te je organizirao Živu knjižnicu u online formatu. Naša sugovornica, velika ljubiteljica bicikliranja, muzeja i planinskih puteva, bila je prvi gost.

- Oduvijek sam htjela imati iskustvo u volontiranju, pa sam se na 11 mjeseci pridružila udruzi Amazonas. Članstvo u udruzi pružilo mi je priliku za osobni razvoj, otkrivanje capoiere, dijeljenje solidarnosti, organiziranje događaja, radionica, prezentacija, uspostavljanje veza s drugim ljudima i organizacija. Jedan od rezultata ovog projekta je uspostavljanje sportske i kulturne organizacije u Ljubljani, rekla je Slovenka.

Živimo u godini koju je gotovo u potpunosti obilježila epidemija korone i zagrebački potres, a Vesna se našla usred svega toga. Ipak, kaže da je to bilo samo jedno pozitivno iskustvo - naučila je komunicirati s ljudima i to onda kad je njoj i njima bilo najteže.

- Otvorena sam prema novim stvarima i volim izazove. U mom iskustvu volontiranja do sada nije bilo nikakvih negativnih situacija, o svemu smo pričali i takve stvari riješavali u startu. Kad se nađeš u tome, samo si postaviš pitanje što možeš naučiti, zaključuje Vesna koja trenutno u Sloveniji radi na čak projekta, a raduje se i budućim putovanjima koja će se realizirati čim se situacija smiri.

Sve informacije o projektu i budućim epizodama Žive knjižnice pogledajte na linku.