Županijska lučka uprava Zadar tijekom protekla dva tjedna provela je akciju izvlačenja dviju brodskih olupina iz luke Mrljane.

Prva, o kojoj smo već izvijestili, bila je duga 15,35 metara i "sjedila" na muljevitom dnu pa je dizanje bilo prilično zahtjevno. Uklanjanjem olupine oslobodilo se oko 15 komunalnih vezova, a plovno područje sada je sigurno za sve korisnike. Naručitelj radova je Županijska lučka uprava Zadar, a uklanjanje olupine izveo je Foto Video G.

Novost je to da je uklonjena podrtina potonule 23-metarske jahte Ser čiji je vlasnik tvrtka Brodski prijevoz d.o.o. u stečaju. Vrijednost ovog zahvata iznosi 108.000 kuna bez PDV-a, a uklanjanje podrtine potonule jahte Ser izvela je tvrtka Jadranska plovidba d.o.o. iz Mrljana.

- Podrtinu je bilo potrebno ukloniti zbog opasnosti od oštećenja drugih plovila prilikom uplovljavanja i isplovljavanja iz luke, a postojala je i mogućnost da pojedini dijelovi opreme broda ne isplivaju i ugroze sigurnost drugih plovila koja plove tim područjem, rekao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave, dodavši da je ovo bila zadnja od na desetke potopljenih jahti/brodova/brodica koje su u posljednjih pet godina uklonjene iz luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja pod nadležnošću ŽLU Zadar.