Institut Plavi svijet obavijestio je da je veliki kit kojega su prije mjesec dana pronašli u Novigradskom ždrilu i dalje tu.

- Ako ste mislili da je sezona pojavljivanja velikih kitova u Jadranu gotova, prevarili ste se! Prije dva dana dobili smo dojavu i fotografije opažanja dva velika kita između Lošinja i Suska. Istovremeno, veliki kit kojeg smo prije mjesec dana vidjeli u Novigradskom ždrilu (nazvan MP) i dalje je tu. Nakon susreta s nama (6. rujna), fotografiranja, snimanja dronom i uzimanja uzorka tkiva biopsijom, MP se prije petnaestak dana pojavio ispred Maslenice te je u Novigradskom moru boravio nešto manje od dva tjedna. Prije dva dana MP je prošao i kroz Karinsko ždrilo i ušao u Karinsko more. Karinsko ždrilo relativno je dugačak (2,5 km), uzak (oko 100m) i plitak (dubine oko 10-20 m) kanal koji spaja Novigradsko i Karinsko more. Iako je ovdje dubina svega 13 metara, tijekom više sati praćenja ove životinje nismo utvrdili ništa zabrinjavajuće. I dalje je dobre kondicije i bez problema se snalazi u ovom području. Tijekom gotovo četiri sata pratili smo ga uz zapadnu obalu zaljeva od Karina Donjeg gotovo do Karinskog ždrila i natrag prema Karinu Gornjem, objavljeno je na Facebook stranici istraživača Plavog svijeta.

Iz instituta Plavi svijet naglašavaju kako se veliki kit dobro snalazi i u relativno plitkim i zatvorenim područjima te mu nije potrebna nikakva pomoć da izađe.

- Jedini način da mu se pomogne je da se životinju ostavi u miru da sama nađe izlaz. Svi pokušaji da mu se "pomogne" pokušavajući ga "usmjeravati" mogu završiti panikom, gubitkom kontrole i nasukavanjem ili ozljeđivanjem životinje. Stoga, zadržite udaljenost i ne proganjajte velikog kita ako ga susretnete, ističu u objavi, zahvaljujući na dojavama bez kojih prikupljanje podataka i praćenje prisutnosti velikih kitova u Jadranu ne bi bilo moguće.