U Kneževoj palači danas je otvorena tradicionalna izložba štićenika ustanova koje se bave mentalnim zdravljem - Odjela za psihijatriju Opće bolnice Zadar, Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru, Doma za odrasle osobe u Zemuniku, Psihijatrijske bolnice Ugljan, Zavoda za javno zdravstvo Zadar te Doma za starije i nemoćne osobe Zadar. U Zadru je to već 15. put da se radovima štićenika obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, ustanovljen 10. listopada 1992. godine.

- Svjedoci smo neviđenog utjecaja krize s COVID-19, koja utječe na mentalno zdravlje široke populacije. Dok svijet traži rješenje za epidemiju razina anksioznosti, psihičke neizvjesnosti i emocionalnih nevolja postala je toliko raširena da ova skrb ima prioritet viši nego ikada prije. Porast mentalnih poremećaja u cijelom svijetu dovela nas je do potebe za univerzalnim zdravstvenim osiguranjem, kako bi pristup mentalnom zdravlju imali svi, neovisno o financijama ili udaljenosti mjesta na kojem žive, rekla je otvarajući izložbu glavna sestra Odjela za psihijatriju Anita Škarica.

Radna terapeutkinja Psihiijatrijske bolnice Ugljan Ivana Pavičić i ravnateljica Doma za odrasle osobe u Zemuniku Nataša Petrušić istaknule su kako je pacijentima izuzetno bitan rad kojim pokazuju da su stekli nove vještine.

- Iza ovih radova stoji veliki napor djelatnika i radnih terapeuta kako bi pokazali da ni u ovoj situaciji život i aktivnosti nisu stali, nego se nastavljaju uz provođenje svih epidemioloških mjera, rekla je Petrušić.

Izložba će u predvorju Kneževe palače biti postavljena tjedan dana.