Vlasnici kuća za odmor na području Grada Zadra, ali i drugih jedinica lokalne samouprave u kojima Čistoća obavlja uslugu odvoza komunalnog otpada, ovih dana dobivaju pismo koje ih je pomalo začudilo. Iz Čistoće traže da im pošalju dokaz da su platili porez na vikendicu ili da im pošalju preslik rješenja o plaćanju poreza, uz napomenu da ne smije biti starije od godinu dana.

Iz Čistoće to zahtijevaju ukoliko povremeni korisnici kuća za odmor žele da im se produži ugovor sezonskog korisnika. A kome to poslati? U pismu se navode e-mail adrese čak sedam djelatnika iz ureda Čistoće. Naravno da će mnogi izabrati prvu, kao što je to napravila jedna vikendašica na otoku Pašmanu koja nam je rekla kako je prvi put dobila takav zahtjev iz Čistoće. Ona tijekom ljetnih mjeseci plaća dvostruko veći račun za Čistoću negoli ostatak godine kada plaća mjesečni račun od 38 kuna, a kanta je oprana i spremljena u zatvorenoj kući.

- Pa jesu li oni poreznici pa da pitaju je li mi plaćamo porez, ljutio se vlasnik kuće za odmor s područja Grada Zadra. Što Čistoći ne bi trebao biti dokaz plaćeni računi, pita se jedan od njih.

Što ako im se ne dostavi dokaz o plaćanju poreza, hoće li biti raskinut ugovor, pitali smo u Čistoći, iz koje smo dobili pravno tumačenje takvog zahtjeva, ali ne i taj odgovor. Pravnik Hrvoje Simoni, zadužen za informacije iz Čistoće nam je među ostalim napisao: