U emisiji "Otvoreno" HRT-a gostovala je sinoć saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Renata Sabljar Dračevac.

Na početku emisije voditelj Mislav Togonal joj rekao da je zvao desetak njezinih saborskih kolega, ali da se s obzirom na situaciju nisu htjeli odazvati "s obzirom na situaciju".

Postavlja se logično pitanje, što se zapravo dogodilo na Klubu zastupnika SDP-a.

- Hrabra sam suočiti se sa svakojakim problemima, pa i ovima unutar stranke. Mi smo bili pozvani na Klub na Iblerov trg u 18 sati. Ja sam došla jedno 15-ak minuta prije, vidjela sam da sam smijenjena u Odboru za zdravstvo. Mislila sam da će se naš novi predsjednik Peđa Grbin držati onoga što je najavljivao, a to su dijalog, dvosmjerna komunikacija, da neće biti nikakvih sječa glava itd.

Kaže da nije nikakav problem što Grbin smjenjuje ljude jer on ima legitimitet kao novi predsjednik SDP-a, ali da je očekivala razgovor i pojašnjenje ako nešto dobro nije obavljala.

- Brzo se željela donijeti odluka, a mi smo htjeli da se pojedinačno glasuje, dodaje Sabljar Dračevac.

Na pitanje kako se uopće snalaze novi SDP-ovi zastupnici u Saboru, Sabljar Dračevac imala je zanimljiv odgovor, piše Tportal.

- Tražimo se, mučimo se, pitamo pomoć gdje stignemo. Pokušavamo napisati amandmane, onda nas pošalje... znači, nekakva špranca za amandmane..., rekla je, smijući se.

Na njezine riječi kasnije se osvrnula Ivanka Toma, novinarka Jutarnjeg lista.

- Gospođo, nemojte se uvrijediti, ali ja vas slušam i razumijem da ste sigurno povrijeđeni jer vas žele smijeniti s mjesta šefice Odbora za zdravstvo. Kad meni netko kaže saborski Odbor za zdravstvo, vidim to kao jedno važno tijelo jer je zdravstvo iznimno važno. A onda par minuta poslije toga kažete da ne znate napisati ni amandman, a trebate voditi takav odbor. Znate, nemojte se ljutiti, ali meni je malo neobično koliko ljudi nemaju samokritičnosti. Razmišljate svi samo o svojim funkcijama i to je problem. Da meni sad netko kaže da budem direktorica televizije, znate, ja se ne bi usudila, rekla je Toma.

Sabljar Dračevac odgovorila je da se slaže.

- Ja sam pisala amandmane na jednoj drugoj razini, bila sam županijska vijećnica. Ali jednostavno je potpuno drugačije kad upućuješ nekakav amandman na saborskoj razini. Mislim da bi trebala biti jedna ozbiljnija podrška - tu je negdje bila moja kritika. Dakle, mislim da sam kompetentna voditi taj odbor zato što sam po zanimanju to što jesam, znači bliske su mi i zdravstvene i socijalne politike kao psihijatru... Naravno, ako netko ima zamjerku, ako nešto nisam dobro radila, pa naravno da me se treba upozoriti i maknuti sa tog mjesta. Ali mislim da sam za sada sve dobro uradila, da sam se stvarno trudila, da sam bila marljiva - kao što mi medicinari jesmo, kazala je Sabljar Dračevac.